Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Haarlemse gemeente en ondernemers druk met nieuw terrasbeleid

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Haarlemse gemeente en ondernemers druk met nieuw terrasbeleid
Op dit moment werkt de gemeente Haarlem aan een nieuw horecabeleid in de binnenstad. De belangen van de betrokken partijen verschillen, maar iedereen is vastbesloten om er samen uit te komen. Afgelopen maandag presenteerde de gemeente een nieuw terrasbeleid. Dit meldt NH Nieuws. 

De Wijkraad Binnenstad Haarlem vindt het belangrijk dat de toegankelijkheid van het centrum voor fietsers en voetgangers gewaarborgd blijft. De voorzitter van de Wijkraad, Ria Tel, vindt de terrassen momenteel een doorn in het oog. Zij stelt dat voetgangers gedwongen worden om via het fietspad langs de restaurants te lopen, terwijl ze aangeeft dat daar ook veel fietsers langskomen. “Het personeel moet ook steeds die weg oversteken om de terrassen aan de andere kant te bedienen. Dat is gewoon gevaarlijk.”

Tijdens de coronapandemie konden horecaeigenaren hun terrassen verruimen, om zo verloren omzet in te halen. Die regels zijn sinds oktober opgeheven, maar veel terrassen staan nog buiten op de manier zoals die tijdens de coronacrisis ook stonden.

Tel begrijpt waarom de horeca-uitbaters dit doen, maar voegt daaraan toe dat de terrassen ook in de winter zo groot waren. Dat vindt zij onnodig. “De horecaondernemers hebben zoveel terrasmeubilair aangeschaft, dat zij het buiten moeten laten staan.” Ze vindt dat deze stapels tafels en stoelen niet in het straatbeeld passen.

Nieuw terrasbeleid

Daarom werd afgelopen maandag een nieuw voorlopig terrassenbeleid gepresenteerd. Over de inhoud hiervan is nog niets bekend, maar voorzitter Gijs Brands van de KHN afdeling Haarlem zegt positief te zijn over het nieuwe beleidsvoorstel. Hij stelt dat het belangrijkste is dat iedereen tevreden is. Daarbij moeten wonen en ondernemen in balans leven volgens hem.

De voorzitter van de KHN Haarlem geeft aan dat hij inziet dat sommige horecaeigenaren hun zin niet gaan krijgen. Daarbij zegt hij dat ze straks winnaars en verliezers hebben. “Sommige plekken zijn nou eenmaal erg smal en druk. Dan is een terras geen goed idee. Op andere plekken kan het makkelijk.” Daarom heeft de gemeente goed gekeken naar de drukste routes. Dat snapt Brands goed, want er moet voldoende loopruimte blijven om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.