Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haarlemse gemeente en ondernemers druk met nieuw terrasbeleid

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Haarlemse gemeente en ondernemers druk met nieuw terrasbeleid
Op dit moment werkt de gemeente Haarlem aan een nieuw horecabeleid in de binnenstad. De belangen van de betrokken partijen verschillen, maar iedereen is vastbesloten om er samen uit te komen. Afgelopen maandag presenteerde de gemeente een nieuw terrasbeleid. Dit meldt NH Nieuws. 

De Wijkraad Binnenstad Haarlem vindt het belangrijk dat de toegankelijkheid van het centrum voor fietsers en voetgangers gewaarborgd blijft. De voorzitter van de Wijkraad, Ria Tel, vindt de terrassen momenteel een doorn in het oog. Zij stelt dat voetgangers gedwongen worden om via het fietspad langs de restaurants te lopen, terwijl ze aangeeft dat daar ook veel fietsers langskomen. “Het personeel moet ook steeds die weg oversteken om de terrassen aan de andere kant te bedienen. Dat is gewoon gevaarlijk.”

Tijdens de coronapandemie konden horecaeigenaren hun terrassen verruimen, om zo verloren omzet in te halen. Die regels zijn sinds oktober opgeheven, maar veel terrassen staan nog buiten op de manier zoals die tijdens de coronacrisis ook stonden.

Tel begrijpt waarom de horeca-uitbaters dit doen, maar voegt daaraan toe dat de terrassen ook in de winter zo groot waren. Dat vindt zij onnodig. “De horecaondernemers hebben zoveel terrasmeubilair aangeschaft, dat zij het buiten moeten laten staan.” Ze vindt dat deze stapels tafels en stoelen niet in het straatbeeld passen.

Nieuw terrasbeleid

Daarom werd afgelopen maandag een nieuw voorlopig terrassenbeleid gepresenteerd. Over de inhoud hiervan is nog niets bekend, maar voorzitter Gijs Brands van de KHN afdeling Haarlem zegt positief te zijn over het nieuwe beleidsvoorstel. Hij stelt dat het belangrijkste is dat iedereen tevreden is. Daarbij moeten wonen en ondernemen in balans leven volgens hem.

De voorzitter van de KHN Haarlem geeft aan dat hij inziet dat sommige horecaeigenaren hun zin niet gaan krijgen. Daarbij zegt hij dat ze straks winnaars en verliezers hebben. “Sommige plekken zijn nou eenmaal erg smal en druk. Dan is een terras geen goed idee. Op andere plekken kan het makkelijk.” Daarom heeft de gemeente goed gekeken naar de drukste routes. Dat snapt Brands goed, want er moet voldoende loopruimte blijven om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 (10:47)

Urk gaat de tachtig illegale barretjes niet meer gedogen maar legaliseren

 In Urk zijn er ongeveer tachtig illegale barretjes op bedrijventerreinen te vinden, maar de gemeente hanteert een gedoogbeleid. Daar komt een einde aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gebeuren er in zulke ‘zuipketen’ of ‘jeugdhonken’ te veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals minderjarigen die in aanraking komen met volwassenen die drugs gebruiken en misbruik van meisjes. Dit meldt De Stentor.

26 mei '23 ( 9:22)

Café The Sting in Almere Haven langer dicht op last van burgemeester

De burgemeester van Almere heeft besloten buurtcafé The Sting drie maanden langer gesloten te houden. Het café was al twee weken dicht in verband met een schietpartij door een cafégast. Daarbij verwondde hij een 53-jarige man. Dit meldt Omroep Flevoland.

25 mei '23 ( 9:27)

Corona, prijsstijgingen, regeltjes en rookverbod zijn veel kroegen en clubs fataal

De afgelopen jaren zijn de regels voor cafés en nachtclubs strenger geworden. Tel daar de veranderende uitgaanscultuur en de coronapandemie bij op en je hebt een bijna fatale formule. En dat blijkt ook uit de cijfers. In de eerste vier maanden van 2023 moesten 575 kroegen en clubs de de deuren definitief sluiten. Dit meldt Trouw.

23 mei '23 (10:24)

Weg afgesloten om mogelijk explosief bij Rotterdams café

Bij een café aan de Oostzeedijk in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag een explosief afgegaan. De voordeur is beschadigd. Er zijn geen gewonden, meldt de politie.

19 mei '23 (11:48)

Nieuwe brunchzaak open in De Pijp in Amsterdam: Florentin

De Amsterdamse wijk De Pijp had nog niet genoeg horecazaken. Daarom opende er een nieuw brunchcafé in de hippe wijk: Florentin. In de zaak aan de Eerste Sweelinckstraat ligt de focus op Israëlische gerechten zoals mezze en shakshuka. De eigenaren van het restaurant zijn Batya Post en Ricardo Chaves. Dat meldt Entree Magazine.

17 mei '23 (13:07)

ABN AMRO: ‘Strandpaviljoens gaan zonnige toekomst tegemoet’

De ABN AMRO voorspelt dat de strandpaviljoens in Nederland een overwegend goed jaar gaan meemaken. Meer dan de helft  van de ondernemers, 60 procent, is positief gestemd. Zij verwachten dat zij dit jaar óf dezelfde omzet óf meer omzet dan vorig jaar gaan maken. Toch verwacht twee derde ook dat de marges een stuk lager liggen. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO onder 149 strandpaviljoenhouders.

16 mei '23 (14:31)

Gemeente Groningen start campagne ‘stoep vrij, iedereen blij’ voor terrassen binnenstad

De eerste warme dag hebben we al achter de rug, het zonnetje begint al te branden. Kortom: tijd voor een terrasje. De gemeente Groningen is blij dat de binnenstad weer volstroomt met terrasbezoekers. Maar Stadjers roept bezoekers en ondernemers wel op om rekening te houden met elkaar. Zo komt de doorgang niet in het geding en kan iedereen van het zomerweer genieten. Dat meldt Gemeente Groningen.

16 mei '23 (13:46)

Experts waarschuwen niet voor happy hours, maar voor ander alcoholgevaar

In Zwolle en Apeldoorn worden de happy hours in de horeca al aangepakt. Deze gemeentes willen af van de stuntprijzen voor alcohol. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vindt dit een goed idee. Maar wel is directeur Wim van Dalen verbaast dat het nog steeds over dit onderwerp gaat. Volgens hem is er een nog veel grotere dreiging dat goedkope drankjes, meldt de Stentor.

16 mei '23 (10:26)

Dit is de naam van de nieuwe kroeg op de plek van café Philip in Tilburg

Afgelopen februari kondigde de eigenaar van café Philip aan de Heuvel in Tilburg. Toen zei de ondernemer dat hij op zoek was naar iemand die ‘net zoveel enthousiasme heeft als ik had toen ik op mijn 25 begon’. En die heeft hij gevonden. Afgelopen maandag maakte de eigenaar bekend dat de kroeg niet alleen een nieuwe uitbater, maar ook een nieuwe naam krijgt. Vanaf nu gaat café Philip verder als Café Bar De Kruik. Het wordt een huiskamercafé met een warme sfeer ‘op de gezelligste straat van Tilburg’. Dat meldt het AD.

15 mei '23 (13:38)

Tweede locatie The Villy opent in Terraced Tower in Rotterdam

Vandaag, 15 mei, is de opening van de nieuwe locatie van The Villy. Na de eerste vestiging in Amsterdam, The Villy Rhapsody, opent nu een tweede locatie in Rotterdam. Deze is gevestigd in het Maritiem District om de hoek van de Markthal. Daar worden werken en leven met elkaar gecombineerd in het centrum van de Maasstad.