Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zwarte lijst voor de horeca keert terug

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Zwarte lijst voor de horeca keert terug
Raddraaiers kunnen straks weer een verbod krijgen op horeca. Wie zich misdraagt wordt binnenkort weer op een zwarte lijst voor de horeca gezet. Zo wil de horeca overlast aanpakken. De privacywaakhond gaat akkoord met de plannen. Dit meldt Trouw. 

Mensen die zich misdragen, anderen lastigvallen of een wapen gebruiken komen weer op de zwarte lijst voor de horeca. De vergunning voor de ontzegging is verleend aan 137 ondernemers in de uitgaansgebieden van onder andere Haarlem, Zwolle en Amersfoort. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de aanvraag voor een vergunning aan hen toegekend die voldoet aan de strenge privacywet.

Voor lange tijd hanteerde de horeca een zwarte lijst voor raddraaiers. Op deze manier wilden zij overlast tegengaan. Wanneer je op deze lijst belandde, kon je voor maximaal vijf jaar niet meer een uitgaansgebied betreden. Ondanks succes bleek dat de privacy van de overlastgevers niet goed gewaarborgd werd. Dat werd duidelijk door de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die in 2018 werd geïntroduceerd. Daarnaast is de zwarte lijst soms ten onrechte gebruikt of voor kleine akkefietjes waar deze maatregel overbodig voor is.

Maximaal twee jaar ontzegging

Het nieuwe protocol van de Koninklijke Horeca Nederland is door de privacywaakhond goedgekeurd. Dat betekent dat ondernemers nu gezamenlijk een vergunning kunnen aanvragen om een zwarte lijst te maken met foto’s en persoonsgegevens van de raddraaiers. Daarvoor moeten de ondernemers in gesprek gaan met de politie en de gemeente. De regiomanager van de KHN afdeling Amsterdam geeft aan dat het een effectief middel is. Zij noemt het een belangrijk instrument voor de preventie van overlast in uitgaansgebieden.

Voor het nieuwe model zijn een aantal verandering gemaakt. Zo is de maximale ontzegging verlaagd van vijf naar twee jaar. De maximale straf wordt opgelegd wanneer iemand er echt een potje van heeft gemaakt, zoals het dreigen met of gebruiken van een vuurwapen of zware mishandeling. Voor incidenten zoals diefstal en handel in drugs hangt een straf van maximaal twaalf maanden boven het hoofd. Wanneer iemand betrokken is bij een vechtpartij, aanranding of met vals geld betaalt kan toegang voor een half jaar worden ontzegd.

Wanneer iemand op de zwarte lijst komt te staan, mag die alleen het uitgaansgebied waar het incident heeft plaatsgevonden niet in. De politie moeit zich niet met het uitdelen van deze ontzeggingen, maar kan onder strenge voorwaarden kunnen beheerders informatie bij hen krijgen over de raddraaiers.

Interesse vanuit ondernemers

De KHN ziet dat er belang is voor een zwarte lijst onder horecaondernemers. Vooral in de uitgaansgebieden is een sterke vraag. Nu moet er nog gewacht worden op een nieuwe beveiligde database. Dan kunnen beheerders in opdracht van ondernemers de persoonsgegevens van de overlastgevers bewaren. Daar zit de politie niet tussen. Het KHN geeft aan hier druk mee bezig te zijn en wil het “zo snel mogelijk” introduceren.

Maatwerk

In Twente zijn horecaondernemers aan het wachten op de zwarte lijst. Vanwege de privacyproblemen is het systeem sinds 2021 bijna compleet uit de lucht. Inmiddels heeft Almelo de vergunning. Een ondernemers uit Twente zegt dat dit “het beste systeem” dat hij zich kan voorstellen.

In Hengelo zijn in de eerste jaren van de zwarte lijst 125 ontzeggingen uitgedeeld. Na een paar jaar was dat iets meer dan 10. Zij merken dat de overlast er flink door is afgenomen.

Maatwerk vindt de ondernemer wel belangrijk. Het ligt volgens hem aan de situatie hoe iemand gestraft moet worden. Hij geeft het voorbeeld dat iemand van 18 met een asbak gooit. “Het is net uit met zijn vriendin. Het biertje valt misschien niet goed en hij heeft niet gegeten. Dat soort gasten moet je een beetje opvoeden. Het is anders dan een 28-jarige die vaker overlast veroorzaakt.”

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.