Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zwarte lijst voor de horeca keert terug

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
Zwarte lijst voor de horeca keert terug
Raddraaiers kunnen straks weer een verbod krijgen op horeca. Wie zich misdraagt wordt binnenkort weer op een zwarte lijst voor de horeca gezet. Zo wil de horeca overlast aanpakken. De privacywaakhond gaat akkoord met de plannen. Dit meldt Trouw. 

Mensen die zich misdragen, anderen lastigvallen of een wapen gebruiken komen weer op de zwarte lijst voor de horeca. De vergunning voor de ontzegging is verleend aan 137 ondernemers in de uitgaansgebieden van onder andere Haarlem, Zwolle en Amersfoort. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de aanvraag voor een vergunning aan hen toegekend die voldoet aan de strenge privacywet.

Voor lange tijd hanteerde de horeca een zwarte lijst voor raddraaiers. Op deze manier wilden zij overlast tegengaan. Wanneer je op deze lijst belandde, kon je voor maximaal vijf jaar niet meer een uitgaansgebied betreden. Ondanks succes bleek dat de privacy van de overlastgevers niet goed gewaarborgd werd. Dat werd duidelijk door de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die in 2018 werd geïntroduceerd. Daarnaast is de zwarte lijst soms ten onrechte gebruikt of voor kleine akkefietjes waar deze maatregel overbodig voor is.

Maximaal twee jaar ontzegging

Het nieuwe protocol van de Koninklijke Horeca Nederland is door de privacywaakhond goedgekeurd. Dat betekent dat ondernemers nu gezamenlijk een vergunning kunnen aanvragen om een zwarte lijst te maken met foto’s en persoonsgegevens van de raddraaiers. Daarvoor moeten de ondernemers in gesprek gaan met de politie en de gemeente. De regiomanager van de KHN afdeling Amsterdam geeft aan dat het een effectief middel is. Zij noemt het een belangrijk instrument voor de preventie van overlast in uitgaansgebieden.

Voor het nieuwe model zijn een aantal verandering gemaakt. Zo is de maximale ontzegging verlaagd van vijf naar twee jaar. De maximale straf wordt opgelegd wanneer iemand er echt een potje van heeft gemaakt, zoals het dreigen met of gebruiken van een vuurwapen of zware mishandeling. Voor incidenten zoals diefstal en handel in drugs hangt een straf van maximaal twaalf maanden boven het hoofd. Wanneer iemand betrokken is bij een vechtpartij, aanranding of met vals geld betaalt kan toegang voor een half jaar worden ontzegd.

Wanneer iemand op de zwarte lijst komt te staan, mag die alleen het uitgaansgebied waar het incident heeft plaatsgevonden niet in. De politie moeit zich niet met het uitdelen van deze ontzeggingen, maar kan onder strenge voorwaarden kunnen beheerders informatie bij hen krijgen over de raddraaiers.

Interesse vanuit ondernemers

De KHN ziet dat er belang is voor een zwarte lijst onder horecaondernemers. Vooral in de uitgaansgebieden is een sterke vraag. Nu moet er nog gewacht worden op een nieuwe beveiligde database. Dan kunnen beheerders in opdracht van ondernemers de persoonsgegevens van de overlastgevers bewaren. Daar zit de politie niet tussen. Het KHN geeft aan hier druk mee bezig te zijn en wil het “zo snel mogelijk” introduceren.

Maatwerk

In Twente zijn horecaondernemers aan het wachten op de zwarte lijst. Vanwege de privacyproblemen is het systeem sinds 2021 bijna compleet uit de lucht. Inmiddels heeft Almelo de vergunning. Een ondernemers uit Twente zegt dat dit “het beste systeem” dat hij zich kan voorstellen.

In Hengelo zijn in de eerste jaren van de zwarte lijst 125 ontzeggingen uitgedeeld. Na een paar jaar was dat iets meer dan 10. Zij merken dat de overlast er flink door is afgenomen.

Maatwerk vindt de ondernemer wel belangrijk. Het ligt volgens hem aan de situatie hoe iemand gestraft moet worden. Hij geeft het voorbeeld dat iemand van 18 met een asbak gooit. “Het is net uit met zijn vriendin. Het biertje valt misschien niet goed en hij heeft niet gegeten. Dat soort gasten moet je een beetje opvoeden. Het is anders dan een 28-jarige die vaker overlast veroorzaakt.”

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

05 juni '23 (10:23)

Populaire grand café in Eibergen zoekt nieuwe eigenaar

Paul en Maike klein Goldewijk spelen open kaart. Zij zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor hun populaire grand café De Klok. Inmiddels zijn ze bijna 50 jaar en willen voorkomen dat ze ‘de stokoude ondernemers worden die niet meegaan met de tijd’. Daarmee zou het café geen recht worden gedaan en dus zet het echtpaar hun bekende café aan de Grotestraat in Eibergen, meldt het Tubantia.

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.