Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kleine statiegeldbeker tijdens carnaval wordt duurder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Kleine statiegeldbeker tijdens carnaval wordt duurder
Tijdens de 11-11 in Bossche hebben cafés 50 eurocent gerekend voor herbruikbare statiegeldbekers. Tijdens carnaval gaan die een euro kosten. De ondernemers merkten dat ondanks het statiegeld er nog te veel bekers werden weggegooid. Daarnaast is makkelijker rekenen voor de horeca als het om een afgerond bedrag gaat. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Joep Hemmes, eigenaar van het Bossche bedrijf DrinkCup, heeft van de gemeente de kans gekregen om ervoor te zorgen dat de afvalberg van evenementen afneemt. Zo worden er tijdens carnaval ongeveer 300.000 plastic statiegeldbekers in omloop gebracht. Hemmes geeft aan dat er meer beschikbaar gesteld kunnen worden als dit nodig is.

Het zijn er vooralsnog meer dan 50.000 meer dan tijdens de 11-11. Meer dan tachtig procent zijn ingeleverd om bij andere evenementen te kunnen gebruiken. De resterende bekers waren niet meer bruikbaar. Hemmes denkt dat vooral jongeren geen zin hadden om ’s avonds de bekers weg te brengen, maar weggooiden.

20 centiliter

Niet alleen het hogere statiegeld moet ervoor zorgen dat bezoekers hun bekers gaan inleveren. Zo werden tijdens de 11-11 de bekers alleen in cafés verzameld. Soms kwamen er mensen binnen die meer dan 100 van deze bekers hadden verzameld. En dat zorgt voor veel oponthoud in de cafés. Tijdens carnaval zijn er minstens twee inleverpunten waar men de bekers kan inleveren.

Daarnaast is de inhoud van de bekers aangepast. Die waren aanvankelijk 25 centiliter, maar worden nu 20 centiliter. Dit is dezelfde inhoud als de wegwerpbekers die tijdens evenementen worden gebruikt. De verwachting is dat carnavalbezoekers geen bezwaar gaan maken tegen de verhoging van het statiegeld.

De verhoging van het statiegeld heeft ook te maken met het verzoek van de horecaondernemers in de Bossche binnenstad, denkt Hemmes. De eigenaar van café De Smidse, Loek de Graauw, is het daar mee eens. Hij stelt dat het makkelijker is om een euro statiegeld te rekenen bij een pilsje van 3,20 euro in plaats van 50 eurocent. “Zeker bij grote bestellingen”, zegt hij.

Inzameling statiegeldbekers

Tijdens de 11-11 werden veel statiegeldbekers alsnog weggegooid. Hemmes en de Graauw denken beide dat dit voornamelijk jongeren waren. Ze hopen dat het verhogen van het statiegeld hier tegen werkt. De inzamelpunten bieden volgens hun een goede kans. “Vooral omdat de bierluiken om middernacht dicht gaan. Dan moet je dus naar binnen gaan om het statiegeld te innen. Dat zou weleens teveel moeite kunnen zijn als de cafés vol zijn.”

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (12:08)

Woerdense stadsbakker en bierbrouwer maken circulair bier van oud brood

Stadsbakkerij Stevig Brood en lokale bierbrouwer Ad Duurkoop zijn een samenwerking aangegaan om een circulair biertje te maken. Daarvoor gebruikt de brouwer oude broodresten van de bakker. En dat hebben zij gedaan met succes, meldt Bakkers in Bedrijf.

09 juni '23 (10:30)

Ruzie in Hengelose horeca: exploitante wil schadevergoeding van collega en gemeente

Er is een ruzie gaande in de horeca van Hengelo. Exploitante Daniëlle Boom van café Oald Hengelo is razend. Haar college Thomas Goorhuis van Club Merlijn heeft, zoals Boom aangeeft, tijdens de Nacht van Hengelo het podium zo neergezet dat haar zaak volledig werd afgesloten van de binnenstad. Dat meldt Tubantia.

09 juni '23 ( 9:37)

Dit weekend opent Café Bar De Kruik in Tilburg

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet, om dit weekend de nieuwe Café Bar De Kruik op De Heuvel in Tilburg feestelijk te openen. Na een flinke verbouwing opent de bar haar deuren op 9 juni. Het hele weekend wordt de grand opening gevierd met artiesten. Ook is de toegang het hele weekend gratis zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen in de nieuwe zaak. Dat meldt Tilburg.com.

09 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij eetcafé Arnhem waar verdachte pakketjes lagen

Bij een horecazaak in een winkelcentrum in Arnhem-Zuid heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een explosie plaatsgevonden. Bij dezelfde eetgelegenheid werd donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is.

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.