Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse bierbrouwers bereiden zich voor op statiegeld blikjes

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vanaf 1 april dit jaar komt er statiegeld op blikjes. Daar bereidt de biermarkt zich nu volop op voor. Op dit moment worden honderden miljoenen blikjes van een speciaal logo voorzien op het etiket. Het is een behoorlijke klus volgens de Nederlandse Brouwers, zeker aangezien veel brouwerijen nog niet zijn hersteld van de coronapandemie. Dit meldt nu.nl

De voorzitter van de Nederlandse Brouwers, Fred Teeven, is vooralsnog positief over de verandering. Hij noemt het een hele operatie, maar heeft er vertrouwen in dat het in goede banen wordt geleid. In Nederland gaan jaarlijks miljarden blikjes over de toonbank. Teeven zegt dat een derde van al het bier dat wordt verkocht in blikjes komt.

Het heeft twee jaar geduurd voordat de regel eindelijk in werking werd gezet. Er moest statiegeld op blikjes komen om zwerfafval te verminderen. Het aanvankelijke plan was om hier begin dit jaar mee te starten. Doordat het inzamelingssysteem niet op tijd klaar zou zijn, is besloten om dit een paar maanden vooruit te schuiven. Daarnaast waren ook supermarkten onwillig omdat ze er niet nog een extra afvalstroom willen hebben.

Amper hersteld en nu al druk hiermee

Teeven zegt namens de bierbrouwers dat zij het erg druk hebben met het statiegeldsysteem. Zeker omdat zij nog maar nauwelijks zijn opgekrabbeld na de coronaperiode. “Na het statiegeld wil de overheid de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier verhogen en het accijnssysteem aanpassen. We krijgen veel over ons uitgestort en zijn wel toe aan een politieke adempauze”, zegt hij tegen nu.nl.

De cijfers in de bierbranche zien er in eerste instantie goed uit. Het verkoopvolume is weer op het niveau van voor corona, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Nederlandse Brouwers. Volgens Teeven geeft dit echter een vertekend beeld van de werkelijkheid. De sector kampt namelijk met andere problemen, zoals energie- en prijsstijgingen die doorberekend moeten worden naar de klanten. Daardoor blijft de branche in de ogen van Teeven in zwaar weer zitten.

Er werd afgelopen jaar ongeveer 12 miljoen hectoliter bier verkocht in Nederland. Daarvan was bijna 10 miljoen hectoliter pils, maar de hoeveelheid daalt. De opmars van alcoholvrij en speciaalbier wordt steeds zichtbaarder. Het valt Teeven op dat in het speciaalbiersegment veel laag-alcoholisch speciaalbier is verkocht.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.