Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederlandse bierbrouwers bereiden zich voor op statiegeld blikjes

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Vanaf 1 april dit jaar komt er statiegeld op blikjes. Daar bereidt de biermarkt zich nu volop op voor. Op dit moment worden honderden miljoenen blikjes van een speciaal logo voorzien op het etiket. Het is een behoorlijke klus volgens de Nederlandse Brouwers, zeker aangezien veel brouwerijen nog niet zijn hersteld van de coronapandemie. Dit meldt nu.nl

De voorzitter van de Nederlandse Brouwers, Fred Teeven, is vooralsnog positief over de verandering. Hij noemt het een hele operatie, maar heeft er vertrouwen in dat het in goede banen wordt geleid. In Nederland gaan jaarlijks miljarden blikjes over de toonbank. Teeven zegt dat een derde van al het bier dat wordt verkocht in blikjes komt.

Het heeft twee jaar geduurd voordat de regel eindelijk in werking werd gezet. Er moest statiegeld op blikjes komen om zwerfafval te verminderen. Het aanvankelijke plan was om hier begin dit jaar mee te starten. Doordat het inzamelingssysteem niet op tijd klaar zou zijn, is besloten om dit een paar maanden vooruit te schuiven. Daarnaast waren ook supermarkten onwillig omdat ze er niet nog een extra afvalstroom willen hebben.

Amper hersteld en nu al druk hiermee

Teeven zegt namens de bierbrouwers dat zij het erg druk hebben met het statiegeldsysteem. Zeker omdat zij nog maar nauwelijks zijn opgekrabbeld na de coronaperiode. “Na het statiegeld wil de overheid de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier verhogen en het accijnssysteem aanpassen. We krijgen veel over ons uitgestort en zijn wel toe aan een politieke adempauze”, zegt hij tegen nu.nl.

De cijfers in de bierbranche zien er in eerste instantie goed uit. Het verkoopvolume is weer op het niveau van voor corona, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Nederlandse Brouwers. Volgens Teeven geeft dit echter een vertekend beeld van de werkelijkheid. De sector kampt namelijk met andere problemen, zoals energie- en prijsstijgingen die doorberekend moeten worden naar de klanten. Daardoor blijft de branche in de ogen van Teeven in zwaar weer zitten.

Er werd afgelopen jaar ongeveer 12 miljoen hectoliter bier verkocht in Nederland. Daarvan was bijna 10 miljoen hectoliter pils, maar de hoeveelheid daalt. De opmars van alcoholvrij en speciaalbier wordt steeds zichtbaarder. Het valt Teeven op dat in het speciaalbiersegment veel laag-alcoholisch speciaalbier is verkocht.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

05 juni '23 (10:23)

Populaire grand café in Eibergen zoekt nieuwe eigenaar

Paul en Maike klein Goldewijk spelen open kaart. Zij zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor hun populaire grand café De Klok. Inmiddels zijn ze bijna 50 jaar en willen voorkomen dat ze ‘de stokoude ondernemers worden die niet meegaan met de tijd’. Daarmee zou het café geen recht worden gedaan en dus zet het echtpaar hun bekende café aan de Grotestraat in Eibergen, meldt het Tubantia.

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.