Texelse horeca boos over aanpak gemeente alcoholcontrole met lokjongeren

Dit jaar wil de gemeente Texel de horeca controleren op het schenken van alcohol aan minderjarigen. Daarvoor gebruikt de gemeente zogenaamde ‘lokjongeren’: jongeren van onder de achttien die bij horeca alcohol proberen te kopen. Het doel van de controle is de horeca bewust maken van het controleren op leeftijd. Daarnaast biedt de controle een mogelijkheid voor de uitbaters om hun aanpak te verbeteren indien nodig. De actie valt niet goed bij de horecaondernemingen. Dit meldt NH Nieuws.

Een cafébaas zegt tegen NH Nieuws dat hij verontwaardigd is omdat dit soort acties normaal gesproken worden besproken met de horecaonderneming. “Je gaat er vanuit dat de gemeente het eerst met de horeca bespreekt, voordat ze zoiets gaan doen.” Hij vindt dat de gemeente de uitbaters als kleine kinderen behandelt en dat de kloof tussen de gemeente en de horeca hiermee groter wordt. Dat wil de uitbater voorkomen.

Het café van de uitbater deed mee met een project waarin polsbandjes werden gebruikt. Bezoekers konden deze ophalen bij een bouwkeet naast het café nadat zij op hun leeftijd waren gecontroleerd. De meerderjarigen kregen een groen bandje, als iemand minderjarig was een rode. Op deze manier was het voor de barmedewerkers een stuk makkelijker om de bezoekers te controleren op hun leeftijd en het werd de methode na een ‘rommelig eerste jaar’ een toch succes.

Rode kaart

Wanneer de gemeente een controle uitvoert bij een bedrijf wordt na afloop een bespreking gehouden met de leidinggevende. Wanneer een onderneming zich aan de regels houdt krijgt het een zogeheten ‘complimentenkaart’. Als de onderneming niet door de controle heen komt ontvangt de zaak een rode kaart. In dat geval bespreekt de gemeente met de leidinggevende op welke manier zij hun aanpak kunnen verbeteren. Bedrijven riskeren een boete als zij de leeftijdscontrole herhaaldelijk niet goed uitvoeren.

De kroegbaas die met NH Nieuws spreekt denkt dat er een kloof ontstaat door het onaangekondigd controleren van de ondernemingen. Hij geeft aan dat hij verontwaardigd is en voorspelt dat het consequenties kan hebben: “Wat je gaat krijgen is dat de toegang wordt geweigerd voor kinderen tot 18 jaar. Die gaan dan op straat zwerven of elders drinken. Wij hebben het gevoel alsof wij totaal niet serieus worden genomen.”

Door: Nationale Horecagids