Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Texelse horeca boos over aanpak gemeente alcoholcontrole met lokjongeren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Texelse horeca boos over aanpak gemeente alcoholcontrole met lokjongeren
Dit jaar wil de gemeente Texel de horeca controleren op het schenken van alcohol aan minderjarigen. Daarvoor gebruikt de gemeente zogenaamde ‘lokjongeren’: jongeren van onder de achttien die bij horeca alcohol proberen te kopen. Het doel van de controle is de horeca bewust maken van het controleren op leeftijd. Daarnaast biedt de controle een mogelijkheid voor de uitbaters om hun aanpak te verbeteren indien nodig. De actie valt niet goed bij de horecaondernemingen. Dit meldt NH Nieuws.

Een cafébaas zegt tegen NH Nieuws dat hij verontwaardigd is omdat dit soort acties normaal gesproken worden besproken met de horecaonderneming. “Je gaat er vanuit dat de gemeente het eerst met de horeca bespreekt, voordat ze zoiets gaan doen.” Hij vindt dat de gemeente de uitbaters als kleine kinderen behandelt en dat de kloof tussen de gemeente en de horeca hiermee groter wordt. Dat wil de uitbater voorkomen.

Het café van de uitbater deed mee met een project waarin polsbandjes werden gebruikt. Bezoekers konden deze ophalen bij een bouwkeet naast het café nadat zij op hun leeftijd waren gecontroleerd. De meerderjarigen kregen een groen bandje, als iemand minderjarig was een rode. Op deze manier was het voor de barmedewerkers een stuk makkelijker om de bezoekers te controleren op hun leeftijd en het werd de methode na een ‘rommelig eerste jaar’ een toch succes.

Rode kaart

Wanneer de gemeente een controle uitvoert bij een bedrijf wordt na afloop een bespreking gehouden met de leidinggevende. Wanneer een onderneming zich aan de regels houdt krijgt het een zogeheten ‘complimentenkaart’. Als de onderneming niet door de controle heen komt ontvangt de zaak een rode kaart. In dat geval bespreekt de gemeente met de leidinggevende op welke manier zij hun aanpak kunnen verbeteren. Bedrijven riskeren een boete als zij de leeftijdscontrole herhaaldelijk niet goed uitvoeren.

De kroegbaas die met NH Nieuws spreekt denkt dat er een kloof ontstaat door het onaangekondigd controleren van de ondernemingen. Hij geeft aan dat hij verontwaardigd is en voorspelt dat het consequenties kan hebben: “Wat je gaat krijgen is dat de toegang wordt geweigerd voor kinderen tot 18 jaar. Die gaan dan op straat zwerven of elders drinken. Wij hebben het gevoel alsof wij totaal niet serieus worden genomen.”

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.