Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Frietzaak gaat viral door TikTok: wat nu?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Frietzaak gaat viral door TikTok: wat nu?
Na succes op het sociale mediaplatform TikTok staan er vanaf de vroege ochtend, wanneer de cafetaria Fabel Friet in Amsterdam zijn deuren opent, al rijen met mensen. Hoewel dit een goede zaak is voor de onderneming, zijn de buurtbewoners minder tevreden. Die klagen over drukte, troep en verkeerschaos.  Sommigen zien de frietzaak in de Runstraat liever verdwijnen. Dit meldt NH Nieuws.

Floris Feilzer en Abel Klatser van Fabel Friet zijn niet de eerste in de stad. Ondertussen zijn er meerdere eetzaakjes in Amsterdam die worden overspoeld met klanten nadat zij viral zijn gegaan op Instagram en TikTok. De ondernemers van Fabel Friet vertellen aan NH Nieuws dat zij zich afvragen hoe zij moeten handelen wanneer zoiets zich voordoet. Het is duidelijk dat de impact van sociale media groot kan zijn. Zo heeft volgens Floris een winkel in West die croissants verkoopt enorme rijen voor de deur staan nadat zij bekendheid hebben vergaard via sociale media. “Best opmerkelijk, omdat toeristen daar normaal minder snel komen”, zegt Feilzer tegen NH Nieuws.

Zo staat er op een normale doordeweekse dag vlak voor de cafetaria opent een rij voor de zaak. Daar zijn de ondernemers hard aan het werk. Om de rij in bedwang te houden is een nieuwe functie bij de frietzaak ingesteld: crowdmanager. Die moet ervoor zorgen dat klanten die staan te wachten geen hinder veroorzaken op de stoep buiten de zaak.

Tegengeluiden

De bewonersorganisatie Grachten9+ zegt dat zij het fijn vinden voor de ondernemers dat zij zo’n succes aan het boeken zijn. Er zijn daarentegen ook tegengeluiden. Het is voor bewoners, verkeer en andere ondernemers enorm druk aan het worden in de straat. Daarnaast vervuilen de klanten van de frietzaak de straat door hun afval neer te gooien en zorgen ze voor onveilige verkeersomstandigheden.

Het is fijn voor de ondernemers dat zij zo goed lopen, maar Feilzer blijft voorzichtig. Hij vindt het belangrijk dat zij een goede band houden met de bewoners en ondernemers in de buurt. “We zitten hier niet voor het snelle geld, wij hopen hier lang te blijven”, stelt Feilzer. Daarom doen de medewerkers hun best om de omgeving schoon te houden, door afval op te ruimen en toeristen aan te spreken die plaatsnemen op de stoepjes en trapjes in de straat. Maar hij geeft eerlijk toe dat het niet mogelijk is om alle overlast te voorkomen. Daarom vindt Grachten9+ dat de onderneming meer zijn best moet doen om de lange rijen en klanten in bedwang te houden.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.