Stamgasten van buurtcafé in Voorburg voeren actie na het verdwijnen van het terras

Het is duidelijk dat de stamgasten het niet eens zijn met het besluit dat het terras bij buurtcafé De Conckelaer in Voorburg moest verdwijnen. Tegenover het café stond een betonnen plateau dat fungeerde als terras voor het café. Tijdens de coronatijd is deze in gebruik genomen. Nu heeft de eigenaar van het plateau, het Hoogheemraadschap van Delfland, besloten dat zij er geen permanent terras van willen maken. Daarom komen de cafégangers en politici in actie. Dit meldt Omroep West.

Eén van de buurtbewoners loopt met flyers door het dorp. Op deze manier wil hij handtekeningen inzamelen voor een petitie om het terras te houden. Ondertussen is deze al meer dan 2.000 keer ondertekend. De eigenaar van het café vindt het enorm mooi om te zien hoe de bewoners en politiek zich inzetten voor het terras. Ze geeft aan dat ze niet had verwacht dat politici meedoen met de actie.

Ruim dertig jaar staat het café in Voorburg. De eigenaar zegt dat het betonnen plateau elke dag het café roept en dat het zonde is dat het terras niet gebruikt kan worden als de zon schijnt. Ook café De Conckelaer heeft het moeilijk gehad tijdens corona. Daarom was het terras een mooie aanvulling op het café. Daarnaast heeft de eigenaar tijd en geld geïnvesteerd in het veilig en aantrekkelijk maken van het plateau. Die geeft aan dat de kosten die hiervoor zijn gemaakt nog niet volledig zijn gedekt met de opbrengsten van het terras.

Mooie toevoeging voor de buurt

Lieke Muller van de lokale CDA vindt het ‘een unieke locatie en een unieke situatie’. Ze vindt dat het terras een mooie toevoeging is voor de buurt. Daarom gaat de CDA Zuid-Holland zich inzetten voor het behoud ervan. Maar zegt dat de uiteindelijke beslissing bij het Hoogheemraadschap ligt.

Het Hoogheemraadschap vindt dat het plateau geen goede plek is voor een permanent terras. Dat komt door de ondermijning van de toegankelijkheid van het gebouw en de kering, waar het plateau aan vastzit. Anders kan daar volgens het Hoogheemraadschap lastiger onderhoud en reparaties worden uitgevoerd. Een woordvoerder zegt dat zij nadrukkelijk hebben aangegeven dat zij een vergunning wouden verlenen voor een bepaalde tijd.

Als één schaap over de dam is volgen de anderen

De reden waarom het Hoogheemraadschap moeite heeft met de toezegging, is het effect dat het kan hebben op andere ondernemers. “Als wij dit zouden toestaan, zou dit betekenen dat deze beslissing openbaar moet worden gemaakt. En dat iedereen de mogelijkheid zou moeten krijgen om hiernaar mee te dingen”. Daarnaast zouden ze dan ook de huurprijs opnieuw moeten berekenen. Het Hoogheemraadschap stelt daarom dat de café-eigenaar het beste naar de gemeente kan stappen als zij op een andere plek een terrasuitbreiding wil hebben.

Door: Nationale Horecagids