Jeugddetentie en werkstraf geëist voor explosie bij Amsterdams café en restaurant

De officier van justitie heeft gisteren een strafeis gedaan van 69 dagen jeugddetentie en 200 uur werkstraf tegen een 16-jarige jongen. Die zou afgelopen zomer vermoedelijk explosieven af hebben laten gaan bij een café en restaurant in Amsterdam. In de nacht van 7 op 8 augustus zou hij bij het café aan het Kleine-Gartmanplantsoen is de voordeur en de portiek hebben opgeblazen. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

De jongen wordt ervan verdacht dat hij opzettelijk explosies teweeg heeft gebracht bij café In the City. Daarnaast wordt de jongen ervan verdacht twee dagen later, in de ochtend van 10 augustus, bij de Harbourclub aan de Cruquiusweg een explosief heeft laten ontploffen. Daar zijn de voordeur en ramen van het pand vernield.

Harbourclub

Het is te zien op camerabeelden van dat vlak voor de explosie twee jongens aan komen lopen. Een jongen met een grijs vest loopt naar het pand en vlak daarna volgt de explosie. Een getuige is gaan kijken nadat die de knal hoorde. Die verklaart dat hij een jongen over een hek heeft zien klimmen. Later vond de politie het grijze vest van één van de jongen in een vuilnisbak aan de andere kant van het hek. Vermoedelijk heeft de jongen een regenpijp gebruikt om over het hek te klimmen, want daar waren bloedsporen en vingerafdrukken op aangetroffen.

Daarnaast laat de locatie op de telefoon van de jongen zien dat hij precies op dat moment bij de nachtclub in de buurt was. Het was de eerste keer in een half jaar dat zijn telefoon op deze locatie aanwezig was.

In the City

Het DNA van de jongen is ook aangetroffen bij café In the City na de explosie. Op camerabeelden is te zien dat de verdachten zwarte sokken over hun handen dragen. Een van de sokken, met DNA van de verdachte, is door de politie gevonden op de plaats delict. Wederom gaf de telefoon van de jongen aan dat hij op dat moment bij het café was.

Gevaar

Al met al stelt de officier van justitie zich op het standpunt dat er sprake is van voldoende wettig en overtuigend bewijs. Ze eiste 69 dagen onvoorwaardelijke jeugddetentie met een aftrek van voorarrest, zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 200 uur. De OvJ benadrukte in haar requisitoir het gevaar dat door de explosies kan ontstaan. Niet alleen het risico op ernstige materiële schade, maar ook gevaar voor personen in de directe omgeving van de explosie.

De inhoudelijke rechtbankzitting vond gisteren plaats achter gesloten deuren omdat de verdachte minderjarig is. Op 31 januari zal de rechter een uitspraak doen.

Door: Nationale Horecagids