Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kampen kijkt naar mogelijkheid voor collectieve horecaontzegging overlastgevers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Kampen kijkt naar mogelijkheid voor collectieve horecaontzegging overlastgevers
In 2019 heeft Kampen in samenwerking met aangesloten ondernemingen een collectief winkelverbod ingesteld voor beruchte overlastgevers. Nu kijkt Kampen ook naar de mogelijkheid om dit verbod door te trekken naar de horeca. Dan kunnen aangesloten ondernemers in de horecasector ongewenste personen makkelijker weren uit hun zaak. Dit meldt de Stentor.

Een samenwerking tussen horecaondernemers, de politie, gemeente Kampen, Stichting Horeca Kampen en de KHN heeft geleid tot een convenant dat overlast en geweld in de uitgaansscene van Kampen tegen moet gaan. Dit convenant is een vernieuwing van de oude, die dateert uit 2013.

Veiligheid tijdens het stappen

Iedereen die deel uitmaakt van het convenant heeft een rol toegewezen gekregen om de veiligheid tijdens het stappen in Kampen zo veel mogelijk te waarborgen. Een voorbeeld is een horecaeigenaar die zorgt voor goede verlichting in en rondom zijn zaak. Of de gemeente die cameratoezicht houdt in het uitgaansgebied. Daarnaast is de politie in het weekend aanwezig.

Nu wordt er gekeken naar een collectieve ontzegging voor raddraaiers. Iemand die geweld heeft gepleegd, overlast veroorzaakt of andere misdrijven pleegt kan dan alle toegang tot de aangesloten horeca ontzegd worden.

Preventieve maatregel

De burgemeester van Kampen, Sander de Rouwe, spreekt over een preventieve maatregel. Hij denkt dat er in Kampen geen groep is die hardnekkig overlast veroorzaakt. “Tegelijkertijd kan zich dat wel weer eens voordoen”, voegt hij toe. “Als je dan samen optreedt en dat ook uitstraalt, heeft dat denk ik een preventieve werking en anders een heel goede repressieve werking.”

De Rouwe geeft aan dat hij het initiatief steunt. Daarbij vindt hij het belangrijk dat iedere horecazaak zich aansluit. Anders ‘heeft het niet zo veel kracht’. Hij denkt begin februari een idee te hebben of het convenant kan worden ingevoerd.

Naast de burgemeester is ook Remmert Krantz, voorzitter van Stichting Horeca Kampen en eigenaar van café De Bastaard, blij met het convenant. Hij geeft aan dat de ontzegging is voor mensen die excessief overlast veroorzaken of de boel verzieken. Ook hij voegt toe dat dit in Kampen niet het geval is.

Landelijk onderzoek

Niet alleen Kampen heeft het idee een collectief verbod in te voeren. Er is een landelijk onderzoek gaande dat kijkt naar de effecten en effectiviteit van zo’n verbod. Het blijkt een ‘effectieve maatregel te zijn in het tegengaan van overlast in horecagebieden’, zo schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid in een voortgangsrapportage over het bestrijden van de zogeheten ‘High Impact Crimes’ in de afgelopen twee jaar. Daarin stond dat het de intentie is om dit collectieve horecaverbod in zoveel mogelijk steden in te voeren.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 (10:47)

Urk gaat de tachtig illegale barretjes niet meer gedogen maar legaliseren

 In Urk zijn er ongeveer tachtig illegale barretjes op bedrijventerreinen te vinden, maar de gemeente hanteert een gedoogbeleid. Daar komt een einde aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gebeuren er in zulke ‘zuipketen’ of ‘jeugdhonken’ te veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals minderjarigen die in aanraking komen met volwassenen die drugs gebruiken en misbruik van meisjes. Dit meldt De Stentor.

26 mei '23 ( 9:22)

Café The Sting in Almere Haven langer dicht op last van burgemeester

De burgemeester van Almere heeft besloten buurtcafé The Sting drie maanden langer gesloten te houden. Het café was al twee weken dicht in verband met een schietpartij door een cafégast. Daarbij verwondde hij een 53-jarige man. Dit meldt Omroep Flevoland.

25 mei '23 ( 9:27)

Corona, prijsstijgingen, regeltjes en rookverbod zijn veel kroegen en clubs fataal

De afgelopen jaren zijn de regels voor cafés en nachtclubs strenger geworden. Tel daar de veranderende uitgaanscultuur en de coronapandemie bij op en je hebt een bijna fatale formule. En dat blijkt ook uit de cijfers. In de eerste vier maanden van 2023 moesten 575 kroegen en clubs de de deuren definitief sluiten. Dit meldt Trouw.

23 mei '23 (10:24)

Weg afgesloten om mogelijk explosief bij Rotterdams café

Bij een café aan de Oostzeedijk in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag een explosief afgegaan. De voordeur is beschadigd. Er zijn geen gewonden, meldt de politie.

19 mei '23 (11:48)

Nieuwe brunchzaak open in De Pijp in Amsterdam: Florentin

De Amsterdamse wijk De Pijp had nog niet genoeg horecazaken. Daarom opende er een nieuw brunchcafé in de hippe wijk: Florentin. In de zaak aan de Eerste Sweelinckstraat ligt de focus op Israëlische gerechten zoals mezze en shakshuka. De eigenaren van het restaurant zijn Batya Post en Ricardo Chaves. Dat meldt Entree Magazine.

17 mei '23 (13:07)

ABN AMRO: ‘Strandpaviljoens gaan zonnige toekomst tegemoet’

De ABN AMRO voorspelt dat de strandpaviljoens in Nederland een overwegend goed jaar gaan meemaken. Meer dan de helft  van de ondernemers, 60 procent, is positief gestemd. Zij verwachten dat zij dit jaar óf dezelfde omzet óf meer omzet dan vorig jaar gaan maken. Toch verwacht twee derde ook dat de marges een stuk lager liggen. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO onder 149 strandpaviljoenhouders.

16 mei '23 (14:31)

Gemeente Groningen start campagne ‘stoep vrij, iedereen blij’ voor terrassen binnenstad

De eerste warme dag hebben we al achter de rug, het zonnetje begint al te branden. Kortom: tijd voor een terrasje. De gemeente Groningen is blij dat de binnenstad weer volstroomt met terrasbezoekers. Maar Stadjers roept bezoekers en ondernemers wel op om rekening te houden met elkaar. Zo komt de doorgang niet in het geding en kan iedereen van het zomerweer genieten. Dat meldt Gemeente Groningen.

16 mei '23 (13:46)

Experts waarschuwen niet voor happy hours, maar voor ander alcoholgevaar

In Zwolle en Apeldoorn worden de happy hours in de horeca al aangepakt. Deze gemeentes willen af van de stuntprijzen voor alcohol. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vindt dit een goed idee. Maar wel is directeur Wim van Dalen verbaast dat het nog steeds over dit onderwerp gaat. Volgens hem is er een nog veel grotere dreiging dat goedkope drankjes, meldt de Stentor.

16 mei '23 (10:26)

Dit is de naam van de nieuwe kroeg op de plek van café Philip in Tilburg

Afgelopen februari kondigde de eigenaar van café Philip aan de Heuvel in Tilburg. Toen zei de ondernemer dat hij op zoek was naar iemand die ‘net zoveel enthousiasme heeft als ik had toen ik op mijn 25 begon’. En die heeft hij gevonden. Afgelopen maandag maakte de eigenaar bekend dat de kroeg niet alleen een nieuwe uitbater, maar ook een nieuwe naam krijgt. Vanaf nu gaat café Philip verder als Café Bar De Kruik. Het wordt een huiskamercafé met een warme sfeer ‘op de gezelligste straat van Tilburg’. Dat meldt het AD.

15 mei '23 (13:38)

Tweede locatie The Villy opent in Terraced Tower in Rotterdam

Vandaag, 15 mei, is de opening van de nieuwe locatie van The Villy. Na de eerste vestiging in Amsterdam, The Villy Rhapsody, opent nu een tweede locatie in Rotterdam. Deze is gevestigd in het Maritiem District om de hoek van de Markthal. Daar worden werken en leven met elkaar gecombineerd in het centrum van de Maasstad.