Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Utrecht scheldt 40.000 euro kwijt Wintertuin, maar moet wel actie ondernemen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Gemeente Utrecht scheldt 40.000 euro kwijt Wintertuin, maar moet wel actie ondernemen
De gemeente in Baarn heeft besloten om de horeca-uitbater van de Wintertuin 40.000 euro kwijt te schelden, wat leidde tot boze koppen. Dit gebeurde na een oproep van de horecaondernemer. Het kwijtgescholden geld bestaat uit huur en energiekosten. Dit meldt RTV Utrecht.

Voornamelijk de gemeentelijke VVD is tegenstander van het kwijtschelden van dit bedrag. Die vindt het niet eerlijk tegenover de andere ondernemers. De fractievoorzitter, André van der Padt, geeft aan dat er waarschijnlijk wel meer ondernemers zijn die dit ook willen. Het gaat volgens hem niet goed met Baarn en moeten daarnaast de inwoners van de gemeente indirect opdraaien voor de kosten.

Sluitende begroting onmogelijk

De ondernemer in de Wintertuin, Michiel van Eunen, zegt dat het onmogelijk is om een sluitende begroting te maken. Dat wordt volgens hem onder andere veroorzaakt door de stijgende energieprijzen. Die lopen op doordat het tocht in de kassen en er geregeld een lekkage is.

Niet alleen lekkage heeft problemen veroorzaakt bij de horeca-uitbater. Door de buurt is afgedwongen dat de horeca in het gebouw werkt met beperkte openingstijden. Daarnaast hebben de twee coronajaren de zaak ook geen goed gedaan. Van Eunen: “Als wij nu zelf de energiekosten moeten opbrengen dan is het op 2 januari gedaan.”

Ondersteuning noodzakelijk

De gemeente Baarn zegt daarover dat er geen optie is voor sluiting. Dit is waarom de gemeente de botanische tuin tegemoet komt. Wethouder Steven de Vries geeft aan dat de gemeente de verhuurder is van het pand en daarnaast de energieverstrekker. “Het is een Rijksmonument. Wij voelen de verantwoordelijkheid en die moeten we op dit moment ook nemen.”

De fractie van de VVD is het niet eens met dit besluit. Zij vragen zich af hoe het komt dat er niet eerder aan de bel is getrokken door de horeca-uitbater. De fractievoorzitter van de VVD in Baarn geeft aan dat het daarom niet ging om een noodactie en dat de situatie al langer bekend was bij het college.

Toekomst

De wethouder en de ondernemer in de Wintertuin zitten om de tafel om plannen te maken die moeten voorkomen dat de gemeente jaarlijks de horecaonderneming moet financieren. Er wordt naar verschillende opties gekeken: het dichten van de lekkage om energie te besparen, raamisolatie wordt ook als optie genoemd.

Naast het isoleren van het pand kijkt de gemeente ook of het mogelijk is om meer bezoekers en organisaties naar de kas te trekken. Ook liggen de openingstijden van de horeca weer op tafel. Die was een tijd geleden aangepast omdat de omwonenden bang waren voor lawaai en overlast. De wethouder wil hier toch graag weer over in gesprek gaan, omdat hij vindt dat het lastig is om een horecagelegenheid te runnen die maar tot 19:00 open mag zijn.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.