Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recordbedrag betaald via Tikkie: Tikkies vaak horecagerelateerd

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlanders hebben dit jaar voor een recordbedrag aan geld overgemaakt via betaaldienst Tikkie. Volgens ABN AMRO, de bank achter die dienst voor mobiele betalingen, waren 130 miljoen Tikkies goed voor 5,5 miljard euro aan overschrijvingen.

Daarmee laat 2022 het record van vorig jaar ver achter zich. Toen betaalden mensen via ruim 100 miljoen Tikkies in totaal 4,2 miljard euro. Een Tikkie wordt vaak verstuurd om de uitgaven voor etentjes of borrels te verrekenen, dus mogelijk verklaren de verplichte sluitingen van de horeca in een groot deel van 2021 het verschil.

"Ik denk dat het daar deels wel mee te maken heeft. Het klopt dat Tikkies vaak horecagerelateerd zijn", zegt Moreno Kensmil, hoofd marketing bij Tikkie over het verschil met vorig jaar. Tijdens coronalockdowns was er volgens hem inderdaad een dip te zien in het aantal verstuurde betaalverzoeken, hoewel de afname volgens hem beperkt was. "Maar we zagen dit jaar met het opengaan van de horeca, en ook carnaval en festivals die weer konden doorgaan, dat dit vaker in de omschrijvingen terugkwam."

Meer gebruikers

Naast het einde van de coronacrisis, wijst Kensmil er ook op dat er steeds meer gebruikers van de betaaldienst bijkomen. Ook het gemiddelde betaalde bedrag steeg dit jaar enkele euro's.

De dag waarop de meeste Tikkies werden verstuurd, was vrijdag 25 november. Toen werden bijna 530.000 Tikkies betaald, terwijl dat er op een gemiddelde dag zo'n 350.000 zijn. Die dag speelde het Nederlands elftal op het WK voetbal tegen de nationale ploeg van Ecuador. Ook was het Black Friday, een uit de Verenigde Staten overgewaaide dag waarop winkeliers aan de vooravond van de feestdagenperiode stunten met kortingen.

Vooral particulieren gebruiken Tikkie voor het versturen van betaalverzoeken. Toch maken steeds meer bedrijven er gebruik van. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal zakelijke gebruikers met een kwart tot 25.000, wat leidde tot de introductie van een zakelijke versie van de betaaldienst. De snelheid waarmee mensen betalen is daarbij een mogelijk voordeel. Bijna negen op de tien Tikkies worden binnen een dag betaald en aan ruim zes op de tien betaalverzoeken wordt binnen een uur voldaan.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.