Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Café in Uden is bierprijs zat en koopt bier in Duitsland: ‘Is veel goedkoper!’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Café in Uden is bierprijs zat en koopt bier in Duitsland: ‘Is veel goedkoper!’
Tegenwoordig moet je een aardige cent meenemen voor een avondje in de kroeg. De tijden dat je minder dan drie euro voor een biertje kon betalen zijn er niet meer, zeker gezien de stijgende bierprijzen. In Uden gebeurt echter het tegenovergestelde. Bij café De Nachtegaal wordt de prijs voor een biertje vanaf komend jaar juist lager. “We zijn over de grens gegaan”, zegt eigenaresse Anke Wijdeven. Dit meldt Omroep Brabant. 

Al drie decennia wordt er in het café in Uden Heineken geschonken. Dit jaar verhoogde het biermerk tot tweemaal toe zijn prijzen. Na de tweede aankondiging hadden de kroegeigenaren geen andere keuze meer. De bierprijs is in totaal met meer dan 15 procent gestegen. Daarom zijn ze overgestapt op een andere bierleverancier.

Ze hebben gekozen voor het Duitse biermerk ‘Zachte Premium’. “Gebrouwen in Allersheim”, vertelt Anke. “Dat is niet het allerbekendste biermerk, maar dat was qua prijs-kwaliteit wel het lekkerste biertje. En het heeft nagenoeg dezelfde afdronk als Heineken.”

Ondanks invoerrechten nog goedkoper

Het bier is ondanks de invoerrechten van 9 procent nog steeds een stuk voordeliger voor de horeca-uitbaters. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat de klanten van De Nachtegaal minder hoeven te betalen voor hun biertje. “Nu kost een biertje bij ons 2,75 euro, maar straks wordt dat 2,25 euro”, aldus Anke. Het is een verschil van een halve euro. “In vergelijking met wat het in het nieuwe jaar bij andere cafés kost, zitten we bijna op een euro verschil.”

“Het is niet alleen de prijs van het bier, maar ook de energieprijzen en de loonsverhogingen”, zegt Anke. “Als we dat allemaal moeten doorberekenen naar de klant, wordt een simpel avondje uit luxe. Dan betaal je 3,45 euro voor een biertje.”

Zoektocht in België en Duitsland

Om hun zoektocht naar een geschikt biermerk voort te zetten, ging het paar zich niet alleen meer in Nederland oriënteren. Ze besloten om te kijken in België en Duitsland. “We deden eerst onderzoek naar de biersoorten en de prijzen daarvan bij de brouwerijen. Daarna zijn we op zoek gegaan naar de horecazaken die dat op hun tap hebben staan. en we hebben verschillende proeverijen gedaan.”

Horeca moet betaalbaar blijven’

Doordat het bedrijf geen afspraken had met een bierleverancier, was overstappen een gemakkelijke zet. Niet elk café heeft deze luxe, omdat die vaak een pand huren van een brouwerij. Desondanks hoopt Anke dat andere ondernemers zullen volgen. “Ik vind het belangrijk dat mensen erop uit kunnen blijven gaan, want sociale contacten zijn heel belangrijk. De horeca moet betaalbaar blijven en dat gaat onze zo denk ik aardig lukken.”

De nieuwe bierprijs bij het café gaat in om middernacht op 31 december. Vanaf dan serveert de kroeg het nieuwe biertje. Het is afwachten of de klanten het verschil gaan merken. “We hebben ze het al verteld en ze zijn erg nieuwsgierig naar de kwaliteit”, zegt Anke. “Wat betreft de prijsverlaging zijn ze in ieder geval heel enthousiast.”

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.