Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Assense horeca verbaasd over verhoging leges: ‘Staat haaks op hersteldoelen’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Assense horeca verbaasd over verhoging leges: ‘Staat haaks op hersteldoelen’
In een brief laat het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Assen weten dat zij geschrokken zijn van de verhoging van verschillende lege-kosten het komende jaar. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Er wordt in de brief voornamelijk gewezen op de verhoging van de precario, het voortzetten van de verhoogde toeristenbelasting en de verhoging van de parkeerkosten. Het bestuur van de KHN Assen stelt de vraag waarom die niet van tevoren is aangekondigd. “Wij pleiten al jaren voor een meer transparante communicatie tussen de gemeente en de (horeca)ondernemers. Maar helaas zijn wij ook nu niet gekend in de voorgestelde verhogingen.”

Zwaarst getroffen sector

Tijdens de pandemie is de horecasector één van de zwaarst getroffen sectoren. “Ook veel horecaondernemers in Assen hebben een moeilijke periode achter de rug en hebben de komende jaren nog hulp nodig om te kunnen herstellen.”

De KHN schrijft over de problemen waar de ondernemers momenteel mee kampen: veel hoge schulden en marges die onder druk staan. “Horecaondernemers zijn de afgelopen twee jaar financieel gesteund met NOW en TVL, maar ondanks deze maatregelen zijn de financiële zorgen nog altijd groot. Ondernemers hebben ingeteerd op hun bedrijfsreserves en privévermogen en vrezen voor het aflossen van coronaschulden die alle verdiencapaciteit en ondernemersloon zullen opslokken."

Flink gestegen energierekening

De ondernemers komen onder nog meer druk te staan door de sterke stijging in personeelskosten, inkoopkosten en de explosief gestegen energierekening. “Er wordt veel van ondernemers verwacht, zoals duurzaam en circulair te ondernemen. Maar het investeringspotentieel is dus erg laag zolang deze crisis aanblijft. En een forse verhoging van de precario met 8,6 procent helpt daar uiteraard niet bij. Dit zet de ondernemers onder nog meer druk en heeft consequenties voor het investeringsvermogen.”

De gemeente had opdracht gegeven aan adviesbureau DTNP om een gedegen Horecavisie advies te schrijven. “Een visie met een gezonde toekomst en balans voor de horeca in Assen. Onderzocht werd onder meer de situatie waarin de horecaondernemer zich bevindt, maar ook de zorgen over de toenemende stijgende parkeerkosten die zowel voor de ondernemer als de bezoeker een negatief effect hebben op de bestedingen in Assen.”

Het bestuur van de KHN stelt dat de volgende paar jaar bepalen hoe de horeca zich herstelt. “Lang niet alle bedrijven opereren weer op 100 procent. De gemeente heeft diverse positieve initiatieven ingezet – kwijtschelding precario, het aanbieden van een horecavoucher en een horecaherstelplan – maar het verhogen van leges staat volledig haaks op deze hersteldoelen.”

Benauwde situatie

Het bestuur van de KHN vreest dat de gemeente te weinig in de gaten heeft in wat voor benauwde situatie de horeca zich op dit moment bevindt. Daarom zien zij het liefst dat de leges voor de aankomende jaren worden kwijtgescholden of verlaagd. “Minder lasten en regels geeft ondernemers de ruimte om te herstellen en te ondernemen. We hopen dat gekeken kan worden naar de mogelijkheden die de gemeente heeft om bij te dragen aan eventuele oplossingen.”

Vanaf 2023 gaan precario van kracht

De vrijstelling van de precario voor de uitbreiding van de terrassen in Assen vervalt vanaf komend jaar. Dit laat het college van B&W weten aan de gemeenteraad. “Indien de horecaondernemers in de jaren 2023 tot en met 2025 de tijdelijk extra terrasruimte wil gebruiken, levert dit voor die jaren extra precario inkomsten op.”

Vanwege de coronacrisis zijn de precariobelastingen de afgelopen twee jaar vervallen. Dat bleef ook in het eerste kwartaal van dit jaar het geval. “Daarnaast wordt de precariobelasting van de tijdelijke extra ruimte van de terrassen over het gehele afgelopen jaar ook niet in rekening gebracht. Dit betekent een lastenverlichting voor de horecaondernemers over het jaar 2022”, aldus B&W.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.