Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koud in koffietent: ‘Trek een trui aan’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Koud in koffietent: ‘Trek een trui aan’
Door de stijgende energiekosten zitten veel horecaondernemingen in een lastige spagaat. Het comfort voor gasten hoog houden, of kosten besparen en de thermostaat wat lager zetten. De oplossing voor koffietent Anne&Max: trek een warme trui aan. Dit meldt RTL Nieuws.

Mensen die met hun jas aan binnen zitten. Het is geen onbekend fenomeen meer. Het geldt ook voor de Haagse vestiging van de koffieketen Anne&Max. Daar drinken mensen hun kopje koffie soms met hun jas aan. Het is niet warm in de zaak.

Thermostaat één graad lager

In de koffiezaak is de thermostaat met één graad naar beneden gezet. “We hebben sinds 1 december de regel dat alle zaken hun thermostaat één graad lager zetten”, vertelt Wobbe van Zoelen, oprichter van Anne&Max. “Maar als het er te koud is, is dat niet goed. Mensen zijn wel te gast, ze moeten zich lekker voelen.”

De effecten van de temperatuur wijziging verschillen per vestiging. “Bij sommige locatie is het goed geïsoleerd, anderen zitten op een winderig hoek,” aldus Van Zoelen.

Tips voor energiebesparing

Van Zoelen heeft energiebesparing al langer op de agenda staan. Er is geen terrasverwarming en ook wordt er waar mogelijk gas bespaard. “Dat gas nu ook heel duur is, is niet leidend voor de besparingen”, verklaart Wobbe.

Ook de Koninklijke Horeca Nederland ziet dat ondernemers actief bezig zijn met het zoeken naar manieren om energie te besparen. “Je kunt aan verschillende knoppen draaien”, zegt een woordvoerder. “Denk aan het lager zetten van de thermostaat, het uitzetten van terrasverwarmers of met aan- en uitknoppen werken. Ook zuiniger omgaan met keukenapparatuur en niet onnodig de lampen aandoen helpt.”

Kritische blik ondernemers

Het KHN stelt dat de energiebesparing hoog op de agenda staat bij ondernemers in de horecasector. De hoge prijzen zorgen ervoor dat ondernemers kritischer naar hun verbruik kijken. Ook Wobbe is nog niet klaar met het onderwerp. “We willen mensen bewust maken: hoe draag je je steentje bij aan de planeet? Het is nou eenmaal winter, dus trek gewoon een warme trui aan of veel laagjes.”

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.