Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lunchcafé STOET in Hengelo deelt koffie uit aan minder bedeelden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Lunchcafé STOET in Hengelo deelt koffie uit aan minder bedeelden
Bij lunchcafé STOET in Hengelo loopt momenteel een actie die je niet zo verwachten: koop een kopje koffie en betaal voor twee. Het extra kopje koffie is voor iemand die het zich niet kan veroorloven. “We maken de koffie met alle liefde”.  Dit meldt het AD. 

De Hengelose Sirah Hignell van café STOET vindt ‘uitgestelde koffie’ een mooie term. Een kopje koffie waar al wel voor is betaald, maar die nog niet is gemaakt.

Actie

Het idee van de actie kwam van een gast. Sirah zegt: “Deze vrouw die hier regelmatig koffie komt drinken, vroeg ons of we ook aan uitgestelde koffie deden. Ik had er nog nooit van gehoord maar vond het meteen een sympathieke actie. Bovendien sluit het naadloos aan bij de Warme Winter Woonkamer, de actie die de bibliotheek deze dagen houdt.”

‘Koffie in de wacht’

De term komt oorspronkelijk uit Napels, waar ze het ‘caffé sospeso’ noemen: koffie in de wacht. In Italië is het gebruikelijk om een espresso te drinken en een tweede te bestellen voor een ander. Dit gebruik heeft zich over de hele wereld verspreid. “Het is een actie die bij ons past. Wij zijn laagdrempelig, en hopen dat mensen hier gebruik van gaan maken”, vertelt Sirah.

Het café geeft aan dat zij blij wordt dat er al zo veel kopjes koffie zijn gedoneerd, zeker in deze tijden van duurdere boodschappen en hogere algemene kosten. “Het zijn de weken voor de feestdagen en dan wordt er gul geschonken. Wat fijn is, is dat mensen juist in deze dure tijd iets extra’s geven. Dat is fantastisch om te zien.

De kopjes koffie die zijn gedoneerd worden op een groot bord achter de toonbank genoteerd. Er zijn nog veertien kopjes beschikbaar voor mensen. Ook kunnen de minderverdeelden nog twee kopjes soep komen drinken. “Sommige mensen vinden het leuk om iets anders dan koffie te doneren”, zegt Sirah. Op het bord hangt ook een volle stempelkaart. Weggegeven en dus weer beschikbaar voor een ander.

Uitgaan van het goede van de mens

Met de gedoneerde kopjes koffie zit het wel goed. Maar er is niet veel duidelijkheid over wie deze koffie kan krijgen. Ook Sirah weet het niet precies: “De uitgestelde koffie is voor iemand die geen dak boven het hoofd heeft. Maar daar horen ook mensen bij die zich een bezoekje aan de horeca niet kunnen veroorloven.”

STOET gaat geen mensen selecteren voor de uitgestelde koffie. “Als mensen er om vragen, krijgen ze het. We gaan uit van het goede van de mens. En maken de koffie met alle liefde.”

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.