Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet moet alcohol- en rookgedrag meer en sneller aanpakken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer en vooral sneller werk maakt van de aanpak van problematisch alcoholgebruik en het terugdringen van roken onder met name jongeren. Ook verwacht een Kamermeerderheid meer actie tegen overgewicht, door gezonde voeding goedkoper te maken en/of reclame voor ongezonde voeding aan banden te leggen, zo bleek woensdag in een Kamerdebat.

Mooie plannen om het gebruik van alcohol en tabak te ontmoedigen heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Welzijn) genoeg, ziet een groot deel van de Tweede Kamer. Maar die plannen schreeuwen om daadwerkelijk ingevoerd te worden en daar schort het aan, zo luidt de breed gedeelde kritiek. Pas in het voorjaar besluit Van Ooijen of er op onderdelen wetgeving nodig is en volgt uitwerking van de vele en diverse plannen. Veel te laat, vindt de Kamer.

"Er moet meer vaart worden gemaakt", verwoordde Eva van Esch van de Partij voor de Dieren (PvdD) het gevoel van veel fracties. SP-Kamerlid Maarten Hijink sprak over de "grote sneeuwschuiver" van de staatssecretaris om "maatregelen op de lange baan te schuiven." Ook coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie maanden Van Ooijen tot spoed, ook wat betreft de aanpak van gehoorschade.

Strengere maatregelen

Naast meer tempo wil de Kamer ook meer en strengere maatregelen rondom het gebruik van alcohol en tabak dan het kabinet nu voor ogen heeft. Zo wil het CDA dat in sportkantines een vat alcoholvrij-bier komt te staan naast het fust met alcohol. Van Ooijen moet zich daar wat het CDA betreft hard voor maken. De PvdD wil een totaalverbod op alcoholreclame.

De PvdA pleit voor overname van de aanpak in Nieuw-Zeeland, waar recent is besloten dat de leeftijdsgrens voor de legale aankoop van sigaretten met stapjes omhooggaat. In 2040 kunnen alleen nog mensen vanaf 32 jaar sigaretten kopen. De ChristenUnie wil een verbod op het roken van wiet. PVV en GroenLinks zijn vooral bezorgd over de onbereikbaarheid van een gezonde leefstijl voor mensen met weinig geld. Vicky Maeijer (PVV) wil dat de btw op boodschappen wordt afgeschaft.

Van Ooijen snapt het ongeduld, maar ontkent alles op de lange baan te willen schuiven. In het voorjaar meldt hij de Kamer op welke onderdelen wetgeving komt en per wanneer. De staatssecretaris wil echter niet alles wettelijk vastleggen. Hij gaat ervan uit dat supermarkten, producenten, de horeca en reclamemakers vanuit hun eigen verantwoordelijkheid gaan bijdragen aan de ambities van het kabinet voor een gezonder leven.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.