Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lunchcafé eXtra in Gennep wil zorg en horeca combineren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Lunchcafé eXtra in Gennep wil zorg en horeca combineren
Afgelopen jaar heeft in Gennep Xieje de deuren gesloten. Dit was een horecazaak waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt heen konden voor een werkplaats en dagbesteding. Nu deze niet meer bestaat zijn drie ondernemers in actie gekomen en begonnen een nieuwe lunchzaak. Dit meldt De Gelderlander.

Marius van den Hoogen weet waar hij over praat: na zeven jaar directeur te zijn geweest van Dichterbij regio Gennep, heeft hij nu een bedrijf in Wijchen onder de naam eXtra dat diensten verleend in zorg en welzijn. Zorginstelling Dichterbij zag geen kansen meer om Xieje rond de lunch open te houden. “Zonde dat deze zaak na zo’n twintig jaar verdween uit Gennep. Met zijn geschiedenis in de gehandicaptenzorg en met instellingen als Maria Roepaan en de Augustinusstichting moet zoiets eigenlijk kunnen voortbestaan”, vertelt hij.

Lunchcafé eXtra

Van den Hoogen liet de sluiting van Xieje niet voor wat het was. Samen met oud-collega en mede-initiatiefnemer Sjaak Lenkens en met Bart Bardoel, van werkplaats Ambachtelijk Hout in Gennep, werd een plan opgezet om een vergelijkbare zaak te beginnen

Uiteindelijk is de keuze gevallen op het pand dat aan de Niersstraat in Gennep staat. Toen stond het bekend als lunchzaak Babbels. Nu voeren ze de naam eXtra, wat een afleiding is van de zaak van Van den Hoogen in Gelderland. Lenkens is hier als bedrijfsleider voor de dagelijkse gang van zaken, terwijl Bardoel faciliteert en regelt de klusjes die gedaan moeten worden.

De opening van het lunchcafé was afgelopen vrijdag, na enkele weken een proefdraai te hebben gedaan. Het is de bedoeling dat per dagdeel twee of drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek of dagbesteding krijgen in de zaak.

Van den Hoogen zoekt samen met diverse instellingen naar mensen die hier hun werk- en dagbesteding kunnen volgen. “Met gemeente en werkvoorziening Intos zijn wij in gesprek, maar ook met Dichterbij. Wij zoeken mensen die het even moeilijk hebben of die beschut willen werken. Of kandidaten voor wie werk of dagbesteding een stap kan zijn om zich weer positief te ontwikkelen om een volgende stap te zetten”.

‘Combinatie horeca en zorg gaan wel degelijk samen’

Van den Hoogen vindt dat zorg en een horecaonderneming wel degelijk samen kunnen gaan: “Natuurlijk moet je aan het einde van de week zwarte cijfers hebben, maar wij denken dat dit gaat lukken. Wij geloven in ons concept en denken dat het rendabel is”. Hij wil het ook zoveel mogelijk als een normale lunchzaak behandelen. “Het startpunt en de basis is: een plek waar goed eten is, met goede producten voor een redelijke prijs”.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.