Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Espresso-martini is de nieuwe wodka-lime

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Espresso-martini is de nieuwe wodka-lime
Je ziet ze tegenwoordig overal. De martini glazen die niet gevuld zijn met een klassieke Martini met gin, vermout en olijven, maar met een koffie-achtig drankje met een crèmekleurige schuimlaag. Het drankje leeft helemaal op onder de jeugd. Maar hoe komt het dat de cocktail zo populair is geworden? Dit meldt het NRC.

De espresso-martini is een mix van espresso, koffielikeur en wodka. De cocktail is op zijn hoogtepunt en is enorm in de trek bij het jongere publiek. Zoals de wodka-lime hét drankje voor de veertigers en vijftigers was, of de wodka-energy van de generatie erna, is de espresso-martini voor de jongeren die uitgaan en wel een opkikkertje kunnen gebruiken.

Oorsprong

De oorsprong van de cocktail is onduidelijk. Waarschijnlijk is de eerste espresso-martini gemaakt door Londense society-shaker Dick Bradsell in de jaren '80. Hij zou op het idee zijn gekomen toen hij achter de bar stond en een vrouw hem vroeg: “Can you give me a drink that will wake me up?”

Maar of dit daadwerkelijk het begin van het drankje was kan niet gecontroleerd meer worden. Bradsell overleed in 2016 en ook heeft hij nooit de naam van de vrouw, die ondertussen een beroemde actrice zou zijn geworden, bekend gemaakt.

Er bestaat ook de mogelijkheid dat het drankje al eerder is gemaakt. Mogelijk zelfs voor horecapersoneel dat even een oppeppertje nodig had. In ieder geval wist Bradsell zijn drankje goed te verkopen.

Meeliften

Ondertussen maakt iedereen zijn eigen variant van de espresso-martini. En het verschil met een Aperol Spritz of een wodka-Redbull is dat er geen merk aan verbonden zit. Het is puur een mix van ingredienten die samen de espresso-martini vormen. Er zijn daarentegen wel merken die hun eigen naam er aan proberen te verbinden. Zo heeft Nespresso een recept voor de ‘Nespresso-martini’, maar niemand kan de vlucht van deze cocktail claimen.

Kant-en-klare cocktails

Dat het drankje erg populair is geworden in Nederland is te zien aan de aanbieders die inmiddels kant-en-klare espresso-martini cocktails in hun assortiment hebben. Sommige bars maken de cocktail niet eens meer, maar tappen die uit een machine, met een kunstmatig schuimlaagje.

Populariteit niet onlogisch

Het is geen wonder dat dit drankje zo in de trek is bij feestende jongeren. Het is een combinatie van alcohol en cafeïne. Gijsbregt Brouwer, trendwatcher van de horeca, zegt: “Het drankje is erg warm en zacht. Comfort food onder de cocktails. Het is een drankje en een toetje tegelijkertijd”.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.