Meerderheid Kamer wil toch verbod op waterpijp

Na veel discussie en dwarsligging van D66 wilde de Kamer in eerste instantie geen verbod invoeren op de waterpijp in de Nederlandse horeca. Nu wil een meerderheid van de Kamer tóch een verbod. “Als dit verbod doorgaat, kan ik de tent wel sluiten”, zegt Kutaiba Alkteit van waterpijpcafé Dandana. Dit meldt RTL Nieuws.

Het RIVM heeft vastgesteld dat het roken van een waterpijp slecht is voor de gezondheid. Zo komen er veel schadelijk stoffen, zoals nicotine, teer en koolmonoxide, vrij tijdens het roken. Daarom liggen de shishalounges – cafés waar je waterpijp kunt roken – onder vuur vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt.

Al jaren twijfel

Het kabinet twijfelt al jaren over het aan banden leggen van het roken van waterpijpen in cafés en restaurants. De D66 is het volgens ingewijden niet eens met het verbod en daarom is er de afgelopen tijd discussie over dit onderwerp ontstaan. De verwachting is dat er ook vandaag geen woord gerept wordt over de waterpijp in de langverwachte rookplannen van staatssecretaris Van Ooijen (ChristenUnie).

Kamermeerderheid voor rookverbod

In de Kamer is een meerderheid voor een rookverbod. Ze dringt nu aan op een verbod op de waterpijp. Zo stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink: “Ik ben zeer teleurgesteld in de staatssecretaris. Wij weten dat het roken van de waterpijp – met of zonder tabak – slecht is voor de gezondheid. Ook zet het aan tot roken. Daarom zijn we voor een verbod op de waterpijp”.

Ook de VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA en de PvdD steunen het verbod op de waterpijp. Met elkaar hebben zij 77 zetels, wat een meerderheid in de Kamer betekent. “Er zitten meer dan 70 verschillende stoffen in de waterpijp die kanker veroorzaken”, zegt VVD-lid Rudmer Heerema. “We willen naar een rookvrije generatie. Er is echt een rol voor de overheid die kan bijdragen aan een gezonde generatie”.

“Om de waterpijp uit te zonderen van een rookvrije generatie is echt zwak”, voegt Mohammed Mohandis van de PvdA toe. “Het kabinet pretendeert te werken aan een rookvrije generatie. Wij zullen met een voorstel komen om alsnog de waterpijp te weren uit de horeca”.

Gevolgen voor horecaondernemers

Een verbod heeft grote gevolgen voor horecaondernemers. Een voorbeeld is Kutaiba Alkteit uit Den Haag. Hij is eigenaar van shishalounge Dandana. Deze zaak kan hij wel sluiten als er een verbod op de waterpijp komt. “Er komen in het weekend enkele tientallen klanten. Ik verkoop meer eten en drinken, maar mijn klanten komen echt om een waterpijp te roken”.

Het kost 15 euro om een waterpijp te gebruiken. Men kan kiezen tussen allerlei verschillende smaken. Volgens Alkteit word je er erg rustig van en is het heel gezellig. “Voor sommige culturen is het een traditie”, merkt Alkteit op. “Alles is ongezond; bier, roken, rood vlees. En een waterpijp is veel minder ongezond dan roken. Je blaast alles uit. En je doet het ook veel minder vaak. Hooguit één keer per dag”.

Rookhokken in horeca al verboden sinds 2020

In de horeca is het al sinds 2020 niet meer toegestaan om mensen binnen te laten roken. Er geldt momenteel een uitzondering voor het roken van een waterpijp. Zolang er geen tabak in de waterpijpen zit is het toegestaan.

Uit een schatting van het Trimbos Instituut is gebleken dat de meeste waterpijprokers maar een paar keer per jaar de waterpijp gebruiken. Het komt neer op een ruime 5 procent van alle Nederlanders van boven de 18 jaar oud. Jongeren en jongvolwassenen roken het vaakst en het meer jongens dan meisjes.

Door: Nationale Horecagids