Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers twijfelen: wel of geen heater aan?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers twijfelen: wel of geen heater aan?
De afgelopen dagen lagen de temperaturen weer lager in Nederland. Ook de weersvoorspelling geeft aan dat dit nog even zal blijven. De horecaeigenaren twijfelen hierdoor. Moet de heater op het terras aan of uit? Moeten ze een energietoeslag rekenen bij hun gasten? Nu de kosten stijgen, groeit de worsteling bij de horecaondernemers. Dit meldt het AD.

Rob Baltus van De Nadorst in Blokker heeft zijn besluit al gemaakt: de heaters blijven deze winter uit. Hij heeft liever dat het binnen warm is dan buiten. “Het ziet er nog steeds gezellig uit buiten met een haardvuur. Wie wil kan natuurlijk naar buiten om te roken, maar met deze temperaturen zullen sowieso weinig mensen voor hun plezier buiten blijven zitten”, zegt hij.

Temperatuur lager zetten geen optie

De horecaeigenaar ziet, net als veel andere ondernemers, zijn kosten flink stijgen. Maar de temperatuur lager zetten is voor Baltus geen optie: “Nee hoor, we hebben geen moment getwijfeld. De kachel gaat hier vol aan en de open haard ook. Vanochtend werd ik gebeld door een meneer die vroeg of we de open haard aan hadden en dat hij dan graag met zijn vrouw vanmiddag een wijntje komt drinken. Er zijn ook horecagelegenheden waar het zo fris is dat je bijna je jas aan moet, daar jaag je je gasten mee weg. Dat willen we niet”.

Om de extra kosten te dekken heeft Baltus de prijzen in zijn café verhoogd met 10 procent. Van zijn gasten heeft hij er niets over gehoord. Hij geeft aan dat ze nog net zo vol zitten als voorheen.

Energietoeslag

Een andere optie voor de horecaeigenaren is het rekenen van een tijdelijke extra energietoeslag bij hun gasten. Een voorbeeld is de onderneming van Oskar Heijdelberg. In zijn pastaketen Spaghetteria, met meerdere vestigingen in het land, voert een energietoeslag van 1,50 euro per gast.

“Als je de prijzen gaat verhogen, verlaag je die in de praktijk eigenlijk nooit meer. Wij willen de boel niet bedonderen op het moment dat de energieprijzen weer dalen. Zodra het kan laten we de energietoeslag weer vallen”, zegt Heijdelberg. De energietoeslag dekt ongeveer 60 procent van de extra kosten. De rest vergoedt hij zelf. Daarbij geeft de ondernemer aan dat de meeste gasten begrip hebben voor de keuze.

Heaters

Waar sommige horecaondernemers ook naar kijken is het invoeren van een toeslag voor het gebruik van heaters. Een Belgische onderneming in Borgerhout heeft deze sinds kort ingevoerd. Johan de Vos, horecaeigenaar van café Boerke in Breda, zou dit echter afraden. Volgens hem kan het de gasten afschrikken. Hij weet ook niet of er momenteel al Nederlandse ondernemingen zijn die deze toeslag al hebben ingevoerd. Daarentegen zijn er wel al voorbeelden van restaurants en hotels die een energietoeslag rekenen.

Bij De Vos blijven de heaters wel gewoon aan op het terras. Hij heeft zijn gasheaters vervangen voor elektrische heaters, waardoor hij daar geld op zal besparen. Volgens hem moet het buiten net zo aangenaam en gezellig kunnen zijn als binnen. “Er zijn mensen die er anders over denken en vinden dat wij stoken in de buitenlucht. Maar ik denk dat we die mensen die buiten een sigaretje willen roken die mogelijkheid gewoon moeten bieden”.

Door: Nationale Horecagids

03 september '25 ( 8:37)

Onduidelijkheid rond kaartafhandeling Mamma Mia! The Party

Het is onduidelijk of mensen die een kaartje hadden gekocht voor de gestaakte productie Mamma Mia! The Party in Rotterdam hun geld terugkrijgen. Dat blijkt uit gesprekken van het ANP met producent Punch en ticketshop Eventim. Beide partijen geven aan nog weinig concreets te weten over het lot van de kaarthouders.

28 augustus '25 ( 9:55)

Aantal downloads 112app schiet omhoog na dood Lisa

De 112-app is sinds vorige week 85.000 keer gedownload, meldt de politie. Dat is volgens een woordvoerder flink meer dan gemiddeld. De politie verklaart de toename door de aandacht voor de app in de media en op sociale media, na de dood van de 17-jarige Lisa vorige week in Duivendrecht.

26 augustus '25 ( 8:27)

'Ingezameld geld 'Wij eisen de nacht op' zal zorgvuldig worden besteed'

De initiatiefneemster van de crowdfunding 'Wij eisen de nacht op' wil het geld dat ze inzamelt zo goed mogelijk besteden. Nu de boodschap op veel digitale schermen sinds zondag in het land is te zien, kijkt Danique de Jong naar wat er nog meer mogelijk is voor de veiligheid van jonge vrouwen op straat. De teller van de actie staat maandag halverwege de middag op bijna 430.000 euro, afkomstig van meer dan 15.000 donaties.

14 augustus '25 (15:13)

Onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims koffie en cacao

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet binnen de levensmiddelensector het grootste aantal mogelijk misleidende claims in de koffie- en cacaoketen. De toezichthouder vindt dit aanleiding voor extra onderzoek.

14 augustus '25 (15:13)

Bierbrouwer Carlsberg mist vertrouwen bij consument

Bierbrouwer Carlsberg voelt dat consumenten minder snel geld uitgeven aan bier en andere dranken. Na jaren van stevige prijsstijgingen in de supermarkt en de kroeg dragen internationale handelsspanningen nu bij aan onzekerheid onder consumenten, zei topman Jacob Aarup-Andersen.

11 augustus '25 (11:37)

Cafés en snackbars binnen handbereik in bijna elke regio

Voor wie op zoek is naar een gezellig café of snackbar, is de afstand in Nederland doorgaans klein. In 2024 was de gemiddelde afstand tot een café slechts 1,5 kilometer. In steden als Amsterdam en Den Haag kunnen inwoners zelfs kiezen uit tien cafés binnen een kilometer. Rotterdam volgt met meer dan zeven cafés in dezelfde straal. Dit meldt CBS.

06 augustus '25 (13:56)

HHB-jurylid Robèrt van Beckhoven sluit deal over terugbetaling na mislukte crowdfunding

Robèrt van Beckhoven heeft een akkoord bereikt met het grootste deel van de mensen die nog geld van hem krijgen. De geldschieters investeerden in 2019 met hem in een nieuw horecabedrijf, maar zagen een deel van hun investering in rook opgaan toen dat bedrijf al snel werd opgeheven en zij hun geld niet meer terugkregen. Een woordvoerder van Van Beckhoven maakte het akkoord woensdag bekend.

26 februari '25 (14:31)

Horeca klaar voor carnaval, alleen wel personeelstekort in de Brabantse dorpen

De horeca heeft het in dorpen en buitengebieden tijdens carnaval moeilijk. Er is namelijk weinig personeel te vinden. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat als het om personeelstekorten gaat de ergste druk wel van de ketel is. Horeca in Brabant laten een ander verhaal horen. Horecabazen in de grote steden krijgen hun planning wel rond, maar in de dorpen is het een ander verhaal. Dat meldt Omroep Brabant.

21 januari '25 (11:56)

Strandpaviljoen Baggelhuizerplas staat voor 795.000 euro te koop

Het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas in Assen staat te koop. Aannemersbedrijf Evertsen Bouw uit Zwolle zette het strandpaviljoen begin 2024 neer aan de Baggelhuizerplas. Nu willen ze alweer van het pand af voor een bedrag van 795.000 euro. Dat meldt RTV Drenthe.

11 december '24 (11:34)

Jaar cel en tbs geëist door OM voor gijzeling in café Ede

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Corné H. die op 30 maart in een café in Ede vier mensen urenlang gegijzeld heeft. De man was bewapend met messen en dreigde de straat op te blazen. Naast de celstraf vroeg de officier om H. een locatieverbod op te leggen en eiste ze een maatregel waarmee H. onder toezicht blijft staan na afloop van zijn gevangenisstraf en behandeling.