Rotterdam gaat horeca ondersteunen door langere openingstijden en grotere terrassen

De gemeente Rotterdam wil de horeca ondersteunen om door deze financieel moeilijke periode heen te komen. Het plan is niet om hen daarbij met geld te hulp te schieten, maar via andere wegen. De horeca is één van de hardst getroffen sectoren en heeft veel geleden tijdens de coronapandemie. Ondernemers moeten beginnen hun lening af te betalen, terwijl ze ook kampen met hogere energieprijzen en personeelstekort. Dit meldt Rijnmond.

 

De afdeling in Rotterdam van de Koninklijke Horeca Nederland ziet dat veel ondernemers uit de regio moeite hebben hun hoofd boven water te houden. Marco Bunk van de KHN zegt: “Rond december zie je altijd dat consumenten minder besteden. De feestdagen zijn een dure periode voor mensen. Dit jaar zien we dat mensen nog rustiger aan doen in de aanloop hier naartoe. Concrete cijfers over bedrijven die in de problemen zitten of ondernemers die zijn gestopt hebben we niet”.

Geen financiële hulp

Gemeente Rotterdam wil de horeca graag helpen. Het geld is er echter niet. Deze steun moet vanuit de overheid komen. Daarom staat in het plan dat de ondernemers op andere manieren gestimuleerd kunnen worden. Zo kan de avondhoreca een uurtje langer open blijven in het weekend en kunnen ondernemingen hun terras gemakkelijk vergroten.

Langer open en grotere terrassen

Vanaf volgend jaar februari is het de bedoeling dat de avondhoreca de deuren een uurtje later mag sluiten in het weekend. De avondhoreca sluit dan om 3:00 uur in plaats van 2:00 uur. Dit geldt niet voor terrassen. Daarnaast kan er ook iets meer geluid worden gemaakt en mogen zaken iets vaker in het jaar tot 7:00 uur open blijven.

Sinds twee jaar konden horeca-uitbuiters hun terrassen zonder een vergunning vergroten. Deze terrasuitbreiding blijft ook volgend jaar mogelijk. Er bestaat een kans dat dit permanent wordt ingevoerd. Maar dan mogen er geen problemen komen voor voetgangers, rolstoelen en kinderwagens.

Positief geluid

De nieuwe maatregelen van de gemeente leveren gemixte geluiden op, maar zijn overwegend positief. Horeca-eigenaar Chislaine de Groot heeft een horecazaak in Rotterdam-Zuid. Ook zij kampt met de kostenstijgingen en de afnemende inkomsten. Daar komt bij dat de weg naar haar zaak momenteel is afgesloten door werkzaamheden. Op dit moment heeft zij nog geen geldproblemen, maar De Groot voorspelt dat dit niet lang meer zal duren. Toch blijft ze optimistisch. Ze overweegt zelfs om in het volgende jaar te stoppen met het verhogen van de prijzen. Op deze manier zouden er weer meer klanten kunnen langskomen.

Ook Marco Bunk is blij met de voorstellen. Hij is niet alleen blij voor de ondernemers. De maatregelen kunnen ook een positief effect hebben op de stad zelf. Een uur langer open blijven kan betekenen dat het uitgaanspubliek meer gespreid het uitgaansgebied verlaat. Zo kan overlast verminderen. In andere steden ziet Bunk dat ook al gebeurt.

Door: Nationale Horecagids