Mbo-student nog steeds geweigerd in de kroeg vanwege opleiding
Sinds 2020 worden mbo’ers niet meer gezien als deelnemers, maar als studenten. Net zoals hbo’ers en studenten van die een universitaire opleiding doen. In de praktijk worden mbo-studenten nog altijd gediscrimineerd. Studentenkortingen die gelden bij bedrijven als Spotify en Apple zijn er alleen voor hbo’ers en universiteitsstudenten.
Sportscholen voor studenten
Radar Online belde met een aantal sportscholen die speciaal voor studenten bedoeld zijn. Daar gelden hoge kortingen voor de sportabonnementen, maar niet voor mbo’ers. Bij geen enkele sportschool kreeg de redactie korting op het sportabonnement. Een aantal sportscholen gaf zelfs aan dat alleen de universiteit en het hbo een bijdrage leveren aan de sportschool. Daarom gaven ze alleen de korting aan die studenten.
Strafbaar
MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin pleit ervoor om het wettelijk verboden te maken om te discrimineren op basis van opleidingsniveau. Dat doet hij naar aanleiding van het onderzoek van Radar. Volgens Tekin is het belangrijk dat mbo-studenten die te maken krijgen met discriminatie dit blijven melden bij hun school of een ander meldpunt. Ook moeten ze zich vooral blijven uitspreken over de situatie. “Alleen op die manier kunnen we met elkaar als samenleving stappen maken voor een echt inclusief studentenleven”, aldus Tekin.
Radar vroeg, naar aanleiding van het maken van de verborgen camerabeelden, om een reactie aan minister Dijkgraaf van Onderwijs. De minister geeft aan dat hij niet weet of het nodig is om de wet aan te passen. Artikel 1 in de grondwet verbiedt namelijk al discriminatie. Het aanpassen van de wetgeving is echter wel een interessante gedachte. Ook zou de minister graag een mbo-collegekaart in het leven willen roepen.
Reacties
Radar vroeg nog meer politieke partijen om een reactie. De reacties zijn hier terug te lezen.