Boek 'Verdwenen horeca in Utrecht' vertelt over 'foute kroeg voor NSB'ers'

Het boek ‘Verdwenen horeca in Utrecht’ wordt binnenkort uitgebracht. Het is nu al mogelijk om het te bestellen. De eerste bestellingen zijn al binnen. Dit meldt DUIC.

Samen met DUIC werd er een crowdfundingsactie gestart. Hiermee was het mogelijk om alvast een exemplaar te bestellen en de productie van het boek te ondersteunen. Met 120 donateurs was het mogelijk om 25 procent van het te behalen bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Melksalons en cabarets

Arjan den Boer en Ton van den Berg, de schrijvers van het boek, hebben in het verleden veel geschreven over horecazaken die de afgelopen eeuw te vinden waren in de Domstad. Op de crowdfundingspagina is het volgende te lezen:

“Vertrouwde cafés verdwenen, geliefde snackbars sloten en ambitieuze restaurants gingen ten onder. De gebouwen staan er vaak nog, maar hebben een andere functie gekregen. Nieuwe ‘horecaconcepten’ namen de plaats in van melksalons, koffiehuizen, cabarets, bistro’s en steengrillrestaurants."

Foute kroeg voor NSB’ers

In het boek hebben Den Boer en Van den Berg de stukken gebundeld en aangevuld met afbeeldingen. Denk hierbij aan menukaarten en reclames. In totaal hebben de schrijvers vijftig zaken besproken. Op de crowdfundingspagina staat hierover het volgende:

“Aan bod komen Chinese restaurants, tearooms voor deftige dames, bars met bijzondere namen, cafés waar schrijvers en kunstenaars kwamen, dancings en discotheken, ijssalons, een vegetarisch hotel, een poffertjeskraam en zelfs een ‘foute kroeg’ voor NSB’ers.”

Doneren

Afgelopen woensdagmiddag ging de crowdfundingspagina online. Het streven is om 17.500 euro op te halen. Het minimale bedrag dat er gedoneerd moet worden, is tien euro. Daarvoor krijg je als donateur een set ansichtkaarten ‘Verdwenen horeca in Utrecht’. Vanaf dertig euro krijgt de donateur een gesigneerd exemplaar van het boek.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer