Paniek in de tent: gemiddeld café betaalt nu 6500 euro aan energiekosten

De verwachting is dat veel horecabedrijven gaan vallen als er geen hulp vanuit de overheid komt. Er wordt gerefereerd naar hulp vanwege de huidige energiecrisis. Dit meldt De Ondernemer.

Momenteel werkt het kabinet aan een plan om mkb-ondernemers te steunen als er sprake is van een té hoge energierekening. Dit werd afgelopen dinsdag bekend bij de Miljoenennota. De horecasector heeft er echter weinig vertrouwen in. Horecaondernemer Johan de Vos sprak in een interview met het AD over een hele droevige winter.

Van 1500 naar 6500 euro

Vrijwel iedere horecazaak heeft te maken met de hoge energieprijzen. Zo is er bij een gemiddeld café de rekening van 1500 euro naar 6500 euro gegaan. Dat is niet vol te houden, aldus De Vos. Er zijn uitbaters die hebben aangegeven hun café in de winter maar de sluiten en pas in de zomer weer open te gaan.

Uitgestelde belasting terugbetalen

Boven op de energiecrisis komt ook nog eens dat horecaondernemers hun uitgestelde belasting moeten terugbetalen vanaf 1 oktober. Het gaat om de belasting tijdens de coronatijd. Dit gaat ook niet iedereen lukken. En vervolgens komen dus ook nog die torenhoge energieprijzen erbij. De verwachting is volgens De Vos dat er tientallen cafés en restaurants zullen omvallen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer