Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Café en snackbar dreigen Nijmeegse burgemeester met schadeclaim

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Een café en snackbar in Nijmegen dreigen met een schadeclaim aan het adres van burgemeester Hubert Bruls van de gemeente Nijmegen. Hij heeft de vergunning voor café Dukenburg onterecht afgewezen en zou cafetaria ’t Ackertje onterecht hebben gesloten. Tot deze twee oordelen kwam de Raad van State Onlangs. De eigenaren willen een schadeclaim indienden. Dit meldt de Gelderlander. 

Bruls wees een vergunning af voor café Dukenburg, nabij het winkelcentrum met dezelfde naam. Er lopen sinds 2019 al rechtszaken en iedere keer gaven rechters de burgemeester gelijk, omdat in het huis van de exploitant een wietkwekerij was aangetroffen. Dat zou wijzen op slecht levensgedrag en dan is het afwijzen van een vergunning gegrond. Het probleem is alleen dat de exploitant zijn huis op dat moment verhuurde. Bruls had daarop toezicht moeten houden, maar volgens de Raad van State is het niet waarschijnlijk dat de man betrokken was bij de kwekerij. Daarom zou hij wél een vergunning moeten krijgen.

Misgelopen inkomsten

De schadeclaim die Bruls nu aan de broek hangt, is het gevolg van misgelopen inkomsten. Als Bruls er in 2019 mee akkoord was gegaan, had het café al drie jaar open kunnen zijn. Besluit de burgemeester straks alsnog tegen het afgeven van een vergunning, dan gaat de horecaondernemer in hoger beroep bij de Raad van State.

Café ’t Ackertje

Ook oordeelde de Raad van State laatste dat een snackbar in stadsdeel Lindenholt onterecht gesloten was. Reden voor de sluiting was de stille toetreding tot het bedrijf van de vrouw van een van de eigenaren. Zij werd zonder vermelding stille vennoot. Bruls noemde dat een zwaar vergrijp, omdat dat  zonder integriteitsbeoordeling niet is toegestaan. Ook hierin kreeg Bruls tijdenlang gelijk, omdat er sprake zou zijn van een gewijzigde exploitatie. Hier gaat de Raad van State alleen niet in mee: “De definitie van exploiteren biedt onvoldoende duidelijkheid. Bij gewijzigde exploitatie zou je eerder denken aan een verandering van activiteiten van een horecaonderneming. Bijvoorbeeld als een restaurant verandert in een café.” Bruls hangt hierbij een schadeclaim van 100.000 euro aan de broek.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.