Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Alcohol drinken bij warm weer heeft veel nadelige effecten'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Tijdens warm weer is het belangrijk om voldoende te drinken. Veel alcohol drinken is echter een heel slecht idee, vooral tijdens zomerhitte, zegt Rico Schröder van Weeronline. Dit meldt ANP Expert Support. 

Op een zonnige zomerdag wordt meer gezweet dan anders. Het is verstandig om op zulke dagen minstens twee liter water op een dag te drinken. Het beste is om het glas water in de buurt te hebben, zodat het snel weer gepakt kan worden. Als er minder wordt geplast dan gebruikelijk en de urine is donkerder van kleur, dan is er te weinig gedronken, aldus Schröder. 

Nog warmer

"Na het drinken van een glas bier, wijn of sterke drank wordt de alcohol opgenomen door de maag en darmen en vervolgens verspreid via het bloed door het hele lichaam. De bloedvaten worden hierdoor wijder en dit levert een betere doorbloeding op. Hierdoor wordt het voor het gevoel warmer. Kleine bloedvaten in de huid gaan openstaan en daarmee wordt de kleur iets roder (blozen)."

Uiteindelijk wordt de alcohol afgebroken in de lever. De afvalstoffen worden weer verwerkt door de nieren en verlaten het lichaam voor het grootste deel via de urine en voor een klein deel via zweet en adem.

Coördinatie en reactievermogen lopen terug

Met een klein beetje alcohol worden vooral emoties en beoordelingsvermogen beïnvloed. Mensen kunnen zich meer ontspannen voelen en het kan zelfs pijn verlagen. Bij consumptie van iets meer alcohol lopen coördinatie en reactievermogen terug. Dit is de hoofdreden dat alcohol en verkeer niet samengaan. Ook hitte zelf kan de alertheid verminderen, waardoor dit elkaar kan versterken.

Alcohol en uitdroging

Door alcohol zijn de nieren minder goed in staat hun werk te doen. Als gevolg verbruiken ze meer water. Er moet daardoor vaker worden geplast en er wordt een waterachtige urine geproduceerd. Dit vochtverlies is de belangrijkste oorzaak van een kater. Bij warm weer droog je uiteraard nog sneller uit en gaat dit proces harder. Bij het consumeren van wat minder alcohol kunnen sommige mensen al een fikse kater krijgen.

"Minder alcohol drinken helpt om de effecten hiervan te verminderen. Als toch alcoholische dranken genuttigd worden tijdens warm zomerweer, dan is een plek in de schaduw aan te raden. Ook kan af en toe een glas water drinken helpen om uitdroging deels tegen te gaan. Doe geen water bij de wijn, maar drink het wel tussendoor." 

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.