Tachtig procent van Nederland rookt niet, maar terrassen worden niet rookvrij

Roken in de horeca is nog heel gewoon. Dat is teleurstellend, vindt Tom Voeten van Clean Air Nederland (CAN). Sinds 2008 is het verboden om binnen in de horeca te roken, maar sindsdien heeft het zich naar buiten verplaatst. Veel ondernemers maken hun terras zelfs aantrekkelijk voor rokers met heaters, overkappingen en muziek. Dit meldt Het Parool.

Café-Restaurant Amsterdam was vijf jaar geleden een van de eerste zaken met een rookvrij terras, aldus Laura Deelen. Ze is verbaasd dat er op de meeste terrassen nog altijd gerookt kan worden.

Einde was in zicht 

Toen zij de stap naar een rookvrij terras hadden gezet in 2017, hadden zij verwacht dat er snel meer zouden volgen. Destijds was het verboden in enkele buitenlandse steden om te roken. Het einde van roken in de horeca was in zicht, maar het is nu nog heel gewoon.

Bij Café-Restaurant Amsterdam was het een opmerking van een medewerkster dat de doorslag gaf. Zij gaf aan dat zij het onprettig vond om rokers te bedienen. Deelen geeft aan dat zij het als werkgever als haar taak ziet om haar medewerkers en gasten te beschermen. Ze vindt het dan ook gek dat zij vijf jaar later nog altijd een uitzondering zijn op dat gebied.

Cijfers

Volgens CAN zijn er slechts 87 horecazaken waarbij roken niet is toegestaan op het terras. Bij 120 is het terras deels vrij. Hoewel het aantal ieder jaar wel toeneemt, is het nog altijd ontzettend weinig. Er zijn namelijk 30.000 tot 40.000 terrassen in Nederland.

Onder de (deels) rookvrije zaken in de horecabranche zitten met name gezinsrestaurants zoals pannenkoekenhuizen, en kwaliteitsrestaurants. Kroegen zitten er vrijwel helemaal niet tussen. Dit is zonde, vindt Voeten, want jongeren steken vaak hun eerste sigaret daar op.

Steeds vaker rookvrij

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet echter dat wel degelijk steeds meer ondernemers in de horecabranche hun terras rookvrij maken. Cijfers heeft KHN niet. Volgens een woordvoerster zetten ondernemers echter steeds vaker geen asbakken neer of is een deel van het terras rookvrij.

KHN verwacht dat deze trend zal doorzetten. Een wettelijk verbod zou echter te ver gaan volgens de branchevereniging, want KHN is van mening dat horecaondernemers zelf hiermee moeten komen.

Gastvrijheid

Voeten stelt ondernemers in de horecasector regelmatig de vraag waarom zij hun terrassen niet rookvrij willen maken, waarop zij vaak antwoorden dat zij gastvrij willen zijn voor álle gasten. Hierop stelt Voeten de vraag aan hen hoe gastvrij zij zijn als tachtig procent van de Nederlanders niet rookt en niet in de stank van een ander wil zitten. Volgens Voeten hoort hij daarna niets meer.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer