Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tachtig procent van Nederland rookt niet, maar terrassen worden niet rookvrij

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Tachtig procent van Nederland rookt niet, maar terrassen worden niet rookvrij
Roken in de horeca is nog heel gewoon. Dat is teleurstellend, vindt Tom Voeten van Clean Air Nederland (CAN). Sinds 2008 is het verboden om binnen in de horeca te roken, maar sindsdien heeft het zich naar buiten verplaatst. Veel ondernemers maken hun terras zelfs aantrekkelijk voor rokers met heaters, overkappingen en muziek. Dit meldt Het Parool.

Café-Restaurant Amsterdam was vijf jaar geleden een van de eerste zaken met een rookvrij terras, aldus Laura Deelen. Ze is verbaasd dat er op de meeste terrassen nog altijd gerookt kan worden.

Einde was in zicht 

Toen zij de stap naar een rookvrij terras hadden gezet in 2017, hadden zij verwacht dat er snel meer zouden volgen. Destijds was het verboden in enkele buitenlandse steden om te roken. Het einde van roken in de horeca was in zicht, maar het is nu nog heel gewoon.

Bij Café-Restaurant Amsterdam was het een opmerking van een medewerkster dat de doorslag gaf. Zij gaf aan dat zij het onprettig vond om rokers te bedienen. Deelen geeft aan dat zij het als werkgever als haar taak ziet om haar medewerkers en gasten te beschermen. Ze vindt het dan ook gek dat zij vijf jaar later nog altijd een uitzondering zijn op dat gebied.

Cijfers

Volgens CAN zijn er slechts 87 horecazaken waarbij roken niet is toegestaan op het terras. Bij 120 is het terras deels vrij. Hoewel het aantal ieder jaar wel toeneemt, is het nog altijd ontzettend weinig. Er zijn namelijk 30.000 tot 40.000 terrassen in Nederland.

Onder de (deels) rookvrije zaken in de horecabranche zitten met name gezinsrestaurants zoals pannenkoekenhuizen, en kwaliteitsrestaurants. Kroegen zitten er vrijwel helemaal niet tussen. Dit is zonde, vindt Voeten, want jongeren steken vaak hun eerste sigaret daar op.

Steeds vaker rookvrij

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet echter dat wel degelijk steeds meer ondernemers in de horecabranche hun terras rookvrij maken. Cijfers heeft KHN niet. Volgens een woordvoerster zetten ondernemers echter steeds vaker geen asbakken neer of is een deel van het terras rookvrij.

KHN verwacht dat deze trend zal doorzetten. Een wettelijk verbod zou echter te ver gaan volgens de branchevereniging, want KHN is van mening dat horecaondernemers zelf hiermee moeten komen.

Gastvrijheid

Voeten stelt ondernemers in de horecasector regelmatig de vraag waarom zij hun terrassen niet rookvrij willen maken, waarop zij vaak antwoorden dat zij gastvrij willen zijn voor álle gasten. Hierop stelt Voeten de vraag aan hen hoe gastvrij zij zijn als tachtig procent van de Nederlanders niet rookt en niet in de stank van een ander wil zitten. Volgens Voeten hoort hij daarna niets meer.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.