Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers opgelet: dit zijn de trends van dit zomerseizoen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers opgelet: dit zijn de trends van dit zomerseizoen
Nederlanders gaan massaal naar de terrassen toe. Met de start van de zomervakantie in de meeste regio’s van Nederland is het tijd voor een zomerse menukaart. Trendwatcher Gijsbregt Brouwer heeft op een rij gezet welke producten momenteel onmisbaar zijn. Dit meldt Misset Horeca.

Gasten in de horeca zijn volgens Brouwer weer toe aan luxe. Met een zomerse menukaart belooft de trendwatcher dat de professionaliteit van de terrassen zal toenemen. De tijd van bitterballen en een blokje kaas als snack is voorbij, aldus Brouwer.

Live koken

Niet alleen het aanpassen van de menukaart is belangrijk voor het zomerse terrasseizoen. Ook het interieur van het terras speelt een aanzienlijke rol. Horecagasten willen tegenwoordig zien wat er gemaakt wordt. Daarom is de huidige trend: buitenbars, buitenkeukens en koken op open vuur. Hierbij worden gerechten op de kaart live op het terras bereid.

Vegetarisch

Wat ook een trend is, is de vegetarische keuken. Horecagasten komen tegenwoordig niet alleen maar naar een terras om ‘bourgondisch te genieten’. Het moet nu ook passen in de levensstijl van de gast en gezond zijn. Een goed plan binnen dit concept is dan ook een ‘groen kader’ opnemen op de terraskaart, waarbij vegetarische en plantaardige opties worden verzameld.

Caloriearm en gezond

Daarnaast is het ook een optie om het aantal calorieën te benoemen, voor de personen die een caloriearm dieet volgen. Gasten zien het voedsel en de drank tegenwoordig graag duurzamer en gezonder. Het hoeft niet per se plantaardig te zijn, maar in ieder geval fris en niet te zwaar.

Gezonde toevoegingen zoals ginseng en kurkuma werken ook goed mee. Horecagasten willen graag genieten, maar niet per se veel calorieën en alcohol tot zich nemen.

Franse keuken

De Franse keuken maakt een comeback. Gasten in de horeca willen langer genieten. Een aperitief nemen speelt steeds vaker een grote rol. Het is de truc om daarop in te spelen en alles wat luxer te maken. Bijvoorbeeld een prachtig aangeklede schaal vol (vegetarische of plantaardige) hapjes, een fruit de mer schaal of oesters.

Buiten de deur ontbijten

Steeds meer koffiezaken met terras gaan inspelen op de ‘ontbijtcultuur’. Het wordt steeds populairder om buiten de deur te gaan ontbijten. Volgens de trendwatcher liggen er nog veel kansen op dit gebied voor ondernemers.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een samenwerking met de bakker op de hoek, maar ook het aanbieden van verse smoothies en juices, fruitbowls of chocoladeboordjes. Dat lokale en bourgondische blijft ook dit terrasseizoen belangrijk.

Alcoholvrij

Deze zomer mogen alcoholvrije bieren en cocktails absoluut niet ontbreken op de menukaart, aldus Brouwer. Ook homemade lemonades zijn populair.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

03 september '25 ( 8:37)

Onduidelijkheid rond kaartafhandeling Mamma Mia! The Party

Het is onduidelijk of mensen die een kaartje hadden gekocht voor de gestaakte productie Mamma Mia! The Party in Rotterdam hun geld terugkrijgen. Dat blijkt uit gesprekken van het ANP met producent Punch en ticketshop Eventim. Beide partijen geven aan nog weinig concreets te weten over het lot van de kaarthouders.

28 augustus '25 ( 9:55)

Aantal downloads 112app schiet omhoog na dood Lisa

De 112-app is sinds vorige week 85.000 keer gedownload, meldt de politie. Dat is volgens een woordvoerder flink meer dan gemiddeld. De politie verklaart de toename door de aandacht voor de app in de media en op sociale media, na de dood van de 17-jarige Lisa vorige week in Duivendrecht.

26 augustus '25 ( 8:27)

'Ingezameld geld 'Wij eisen de nacht op' zal zorgvuldig worden besteed'

De initiatiefneemster van de crowdfunding 'Wij eisen de nacht op' wil het geld dat ze inzamelt zo goed mogelijk besteden. Nu de boodschap op veel digitale schermen sinds zondag in het land is te zien, kijkt Danique de Jong naar wat er nog meer mogelijk is voor de veiligheid van jonge vrouwen op straat. De teller van de actie staat maandag halverwege de middag op bijna 430.000 euro, afkomstig van meer dan 15.000 donaties.

14 augustus '25 (15:13)

Bierbrouwer Carlsberg mist vertrouwen bij consument

Bierbrouwer Carlsberg voelt dat consumenten minder snel geld uitgeven aan bier en andere dranken. Na jaren van stevige prijsstijgingen in de supermarkt en de kroeg dragen internationale handelsspanningen nu bij aan onzekerheid onder consumenten, zei topman Jacob Aarup-Andersen.

14 augustus '25 (15:13)

Onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims koffie en cacao

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet binnen de levensmiddelensector het grootste aantal mogelijk misleidende claims in de koffie- en cacaoketen. De toezichthouder vindt dit aanleiding voor extra onderzoek.

11 augustus '25 (11:37)

Cafés en snackbars binnen handbereik in bijna elke regio

Voor wie op zoek is naar een gezellig café of snackbar, is de afstand in Nederland doorgaans klein. In 2024 was de gemiddelde afstand tot een café slechts 1,5 kilometer. In steden als Amsterdam en Den Haag kunnen inwoners zelfs kiezen uit tien cafés binnen een kilometer. Rotterdam volgt met meer dan zeven cafés in dezelfde straal. Dit meldt CBS.

06 augustus '25 (13:56)

HHB-jurylid Robèrt van Beckhoven sluit deal over terugbetaling na mislukte crowdfunding

Robèrt van Beckhoven heeft een akkoord bereikt met het grootste deel van de mensen die nog geld van hem krijgen. De geldschieters investeerden in 2019 met hem in een nieuw horecabedrijf, maar zagen een deel van hun investering in rook opgaan toen dat bedrijf al snel werd opgeheven en zij hun geld niet meer terugkregen. Een woordvoerder van Van Beckhoven maakte het akkoord woensdag bekend.

26 februari '25 (14:31)

Horeca klaar voor carnaval, alleen wel personeelstekort in de Brabantse dorpen

De horeca heeft het in dorpen en buitengebieden tijdens carnaval moeilijk. Er is namelijk weinig personeel te vinden. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat als het om personeelstekorten gaat de ergste druk wel van de ketel is. Horeca in Brabant laten een ander verhaal horen. Horecabazen in de grote steden krijgen hun planning wel rond, maar in de dorpen is het een ander verhaal. Dat meldt Omroep Brabant.

21 januari '25 (11:56)

Strandpaviljoen Baggelhuizerplas staat voor 795.000 euro te koop

Het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas in Assen staat te koop. Aannemersbedrijf Evertsen Bouw uit Zwolle zette het strandpaviljoen begin 2024 neer aan de Baggelhuizerplas. Nu willen ze alweer van het pand af voor een bedrag van 795.000 euro. Dat meldt RTV Drenthe.

11 december '24 (11:34)

Jaar cel en tbs geëist door OM voor gijzeling in café Ede

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Corné H. die op 30 maart in een café in Ede vier mensen urenlang gegijzeld heeft. De man was bewapend met messen en dreigde de straat op te blazen. Naast de celstraf vroeg de officier om H. een locatieverbod op te leggen en eiste ze een maatregel waarmee H. onder toezicht blijft staan na afloop van zijn gevangenisstraf en behandeling.