Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers opgelet: dit zijn de trends van dit zomerseizoen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers opgelet: dit zijn de trends van dit zomerseizoen
Nederlanders gaan massaal naar de terrassen toe. Met de start van de zomervakantie in de meeste regio’s van Nederland is het tijd voor een zomerse menukaart. Trendwatcher Gijsbregt Brouwer heeft op een rij gezet welke producten momenteel onmisbaar zijn. Dit meldt Misset Horeca.

Gasten in de horeca zijn volgens Brouwer weer toe aan luxe. Met een zomerse menukaart belooft de trendwatcher dat de professionaliteit van de terrassen zal toenemen. De tijd van bitterballen en een blokje kaas als snack is voorbij, aldus Brouwer.

Live koken

Niet alleen het aanpassen van de menukaart is belangrijk voor het zomerse terrasseizoen. Ook het interieur van het terras speelt een aanzienlijke rol. Horecagasten willen tegenwoordig zien wat er gemaakt wordt. Daarom is de huidige trend: buitenbars, buitenkeukens en koken op open vuur. Hierbij worden gerechten op de kaart live op het terras bereid.

Vegetarisch

Wat ook een trend is, is de vegetarische keuken. Horecagasten komen tegenwoordig niet alleen maar naar een terras om ‘bourgondisch te genieten’. Het moet nu ook passen in de levensstijl van de gast en gezond zijn. Een goed plan binnen dit concept is dan ook een ‘groen kader’ opnemen op de terraskaart, waarbij vegetarische en plantaardige opties worden verzameld.

Caloriearm en gezond

Daarnaast is het ook een optie om het aantal calorieën te benoemen, voor de personen die een caloriearm dieet volgen. Gasten zien het voedsel en de drank tegenwoordig graag duurzamer en gezonder. Het hoeft niet per se plantaardig te zijn, maar in ieder geval fris en niet te zwaar.

Gezonde toevoegingen zoals ginseng en kurkuma werken ook goed mee. Horecagasten willen graag genieten, maar niet per se veel calorieën en alcohol tot zich nemen.

Franse keuken

De Franse keuken maakt een comeback. Gasten in de horeca willen langer genieten. Een aperitief nemen speelt steeds vaker een grote rol. Het is de truc om daarop in te spelen en alles wat luxer te maken. Bijvoorbeeld een prachtig aangeklede schaal vol (vegetarische of plantaardige) hapjes, een fruit de mer schaal of oesters.

Buiten de deur ontbijten

Steeds meer koffiezaken met terras gaan inspelen op de ‘ontbijtcultuur’. Het wordt steeds populairder om buiten de deur te gaan ontbijten. Volgens de trendwatcher liggen er nog veel kansen op dit gebied voor ondernemers.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een samenwerking met de bakker op de hoek, maar ook het aanbieden van verse smoothies en juices, fruitbowls of chocoladeboordjes. Dat lokale en bourgondische blijft ook dit terrasseizoen belangrijk.

Alcoholvrij

Deze zomer mogen alcoholvrije bieren en cocktails absoluut niet ontbreken op de menukaart, aldus Brouwer. Ook homemade lemonades zijn populair.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.