Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers opgelet: dit zijn de trends van dit zomerseizoen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers opgelet: dit zijn de trends van dit zomerseizoen
Nederlanders gaan massaal naar de terrassen toe. Met de start van de zomervakantie in de meeste regio’s van Nederland is het tijd voor een zomerse menukaart. Trendwatcher Gijsbregt Brouwer heeft op een rij gezet welke producten momenteel onmisbaar zijn. Dit meldt Misset Horeca.

Gasten in de horeca zijn volgens Brouwer weer toe aan luxe. Met een zomerse menukaart belooft de trendwatcher dat de professionaliteit van de terrassen zal toenemen. De tijd van bitterballen en een blokje kaas als snack is voorbij, aldus Brouwer.

Live koken

Niet alleen het aanpassen van de menukaart is belangrijk voor het zomerse terrasseizoen. Ook het interieur van het terras speelt een aanzienlijke rol. Horecagasten willen tegenwoordig zien wat er gemaakt wordt. Daarom is de huidige trend: buitenbars, buitenkeukens en koken op open vuur. Hierbij worden gerechten op de kaart live op het terras bereid.

Vegetarisch

Wat ook een trend is, is de vegetarische keuken. Horecagasten komen tegenwoordig niet alleen maar naar een terras om ‘bourgondisch te genieten’. Het moet nu ook passen in de levensstijl van de gast en gezond zijn. Een goed plan binnen dit concept is dan ook een ‘groen kader’ opnemen op de terraskaart, waarbij vegetarische en plantaardige opties worden verzameld.

Caloriearm en gezond

Daarnaast is het ook een optie om het aantal calorieën te benoemen, voor de personen die een caloriearm dieet volgen. Gasten zien het voedsel en de drank tegenwoordig graag duurzamer en gezonder. Het hoeft niet per se plantaardig te zijn, maar in ieder geval fris en niet te zwaar.

Gezonde toevoegingen zoals ginseng en kurkuma werken ook goed mee. Horecagasten willen graag genieten, maar niet per se veel calorieën en alcohol tot zich nemen.

Franse keuken

De Franse keuken maakt een comeback. Gasten in de horeca willen langer genieten. Een aperitief nemen speelt steeds vaker een grote rol. Het is de truc om daarop in te spelen en alles wat luxer te maken. Bijvoorbeeld een prachtig aangeklede schaal vol (vegetarische of plantaardige) hapjes, een fruit de mer schaal of oesters.

Buiten de deur ontbijten

Steeds meer koffiezaken met terras gaan inspelen op de ‘ontbijtcultuur’. Het wordt steeds populairder om buiten de deur te gaan ontbijten. Volgens de trendwatcher liggen er nog veel kansen op dit gebied voor ondernemers.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een samenwerking met de bakker op de hoek, maar ook het aanbieden van verse smoothies en juices, fruitbowls of chocoladeboordjes. Dat lokale en bourgondische blijft ook dit terrasseizoen belangrijk.

Alcoholvrij

Deze zomer mogen alcoholvrije bieren en cocktails absoluut niet ontbreken op de menukaart, aldus Brouwer. Ook homemade lemonades zijn populair.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

26 februari '25 (14:31)

Horeca klaar voor carnaval, alleen wel personeelstekort in de Brabantse dorpen

De horeca heeft het in dorpen en buitengebieden tijdens carnaval moeilijk. Er is namelijk weinig personeel te vinden. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat als het om personeelstekorten gaat de ergste druk wel van de ketel is. Horeca in Brabant laten een ander verhaal horen. Horecabazen in de grote steden krijgen hun planning wel rond, maar in de dorpen is het een ander verhaal. Dat meldt Omroep Brabant.

21 januari '25 (11:56)

Strandpaviljoen Baggelhuizerplas staat voor 795.000 euro te koop

Het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas in Assen staat te koop. Aannemersbedrijf Evertsen Bouw uit Zwolle zette het strandpaviljoen begin 2024 neer aan de Baggelhuizerplas. Nu willen ze alweer van het pand af voor een bedrag van 795.000 euro. Dat meldt RTV Drenthe.

11 december '24 (11:34)

Jaar cel en tbs geëist door OM voor gijzeling in café Ede

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Corné H. die op 30 maart in een café in Ede vier mensen urenlang gegijzeld heeft. De man was bewapend met messen en dreigde de straat op te blazen. Naast de celstraf vroeg de officier om H. een locatieverbod op te leggen en eiste ze een maatregel waarmee H. onder toezicht blijft staan na afloop van zijn gevangenisstraf en behandeling.

20 november '24 (10:21)

Gordon start nieuwe horecazaak op Curaçao

Gordon opent een vestiging van zijn horecaketen Blushing op Curaçao. Dat deelde de 56-jarige ondernemer dinsdag in een bericht op sociale media. Eerder kondigde Gordon al de komst van een hotel en restaurant aan op Bonaire.

05 november '24 ( 8:30)

Doorstart voor Dunkin' Donuts in Nederland

Koffie- en donutketen Dunkin' blijft bestaan in Nederland. De curator van het vorige maand failliet verklaarde bedrijf heeft een akkoord bereikt over een doorstart met Nabil Besali, die het merk in Nederland eerder onder zijn hoede had. 200 tot 250 mensen kunnen bij het bedrijf blijven werken, van eerst zo'n 400.

13 augustus '24 (15:47)

Bekendmaking nieuwe topman Starbucks zorgt voor winst op beurs

NEW YORK (ANP) - Starbucks is dinsdag na het openen van de New Yorkse aandelenbeurzen omhooggeschoten. Beleggers reageerden op het nieuws dat de koffieketen een nieuwe topman naar voren heeft geschoven. Brian Niccol, nu nog topman van restaurantketen Chipotle Mexican Grill, gaat het bedrijf vanaf 9 september leiden. De huidige topman Laxman Narasimhan treedt per direct terug, ook als lid van de raad van bestuur.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.