Politie trekt needle spiking incidenten in twijfel, ondanks bewijs in Den Haag

De laatste tijd wordt er massaal bericht over needle spiking incidenten. Toch heeft de politie in Nederland tot nu toe geen enkel bewijs gevonden dat iemand daadwerkelijk is gedrogeerd. Dit meldt NOS.

Twee weken geleden zou een bezoeker op het dancefestival Den Haag Outdoor nog hebben gezien hoe een vrouw werd gedrogeerd met een naald. De beveiliging werd gewaarschuwd en vond bij het fouilleren een naald. Toch is er volgens de politie nog geen bewijs gevonden dat er daadwerkelijk een needle spiking incident heeft plaatsgevonden.

Onderzoek naar bewijs

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat er feitelijk niets is vastgesteld bij alle incidenten waarbij werd gemeld dat iemand gedrogeerd zou zijn met een naald. Landelijk zouden er 25 tot 40 incidenten zijn onderzocht door middel van camerabeelden en het horen van getuigen. Ook werden de mogelijke slachtoffers medisch onderzocht en werden er bloed- en urinemonsters afgenomen. In geen van alle gevallen werd er daadwerkelijk bewijs gevonden.

Het zou kunnen komen dat het verdovend middel snel uit het bloed en urine verdwijnt. Experts merken wel op dat een injectie een omslachtige manier zou zijn om zo’n middel te kunnen toedienen. Ghb in een drankje doen heeft immers hetzelfde effect én is minder opvallend.

De woordvoerder van de politie denkt dat er mogelijk grappenmakers zijn die prikjes uitdelen met een veiligheidsspeld en dat de ware oorzaak van de gemelde klachten een alcoholvergiftiging kunnen zijn. Of oververmoeidheid.

Maatregelen

Op verschillende plekken in Nederland hebben horecaondernemingen inmiddels voorzorgsmaatregelen ondernomen. In Groningen kwam er een meldpunt en op andere plekken werden er soms meer beveiligers aangesteld of werd er gefouilleerd.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer