MBO-student om opleidingsniveau geweigerd uit Utrechtse kroeg

In studentencafé De Kneus is afgelopen maart een mbo-student schoonheidsspecialiste toegang geweigerd. Volgens de portier van het café, dat zich profileert als een studentencafé, werd de mbo’er geweigerd omdat zij pech had. Toch voeren veel kroegen een deurbeleid voor studenten van het hbo en de universiteit. Dit meldt RTL Nieuws. 

Incident

Het komt steeds vaker voor dat studenten van het mbo aan de deur worden geweigerd. Vooral in bruisende studentensteden kan het voorkomen dat de portier een hard beleid handhaaft op basis van opleidingsniveau. Volgens de eigenaar van De Kneus was het een geïsoleerd incident en heeft de kroeg niets tegen mbo-studenten. Toch richt de kroeg zich actief op hbo- en wo-studenten en noemt hij dat deze groepen wel de voorkeur krijgen. Grote groepen mbo-studenten hebben daarnaast een grotere kans om geweigerd te worden.

Meldpunt 

Het slachtoffer diende een melding in bij een landelijk discriminatiemeldpunt. Zij konden haar echter niet helpen omdat discriminatie op basis van onderwijsniveau niet is opgenomen in de Europese gelijkebehandelingswetgeving. Dit is wel het geval voor afkomst, geslacht, leeftijd of godsdienst. Toch krijgt dit meldpunt steeds vaker vergelijkbare berichten binnen. De kwestie veroorzaakte een discussie in de gemeenteraad van Utrecht. Horecaondernemers staan volgens de wet in hun recht om mensen te weigeren op basis van opleidingsniveau.

Door: Nationale Horecagids