Tientallen meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca
Vakbondsbestuurder Edwin Vlek geeft aan dat bijna niemand praat over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca. Dit is een probleem, vindt hij. In de horeca lijkt het volgens Vlek normaal te zijn dat er wordt gezegd dat iemand er ‘lekker geil uitziet’, terwijl de wereld op z’n kop staat als dit in de supermarkt gebeurt.
Grensoverschrijdend gedrag
Brechje Bevers heeft vier jaar in een café in Amsterdam gewerkt. Zij kreeg regelmatig te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo vroeg ze een keer aan een jongen of zij er langs mocht, omdat zij glazen aan het ophalen was. De jongen draaide zich om en kneep zomaar in haar borsten.
FNV Horeca heeft het afgelopen jaar tientallen meldingen binnengekregen van zowel mannen als vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De meldingen namen toe na de uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland. Doordat er zo weinig wordt gepraat over dit overschrijdende gedrag, kan de vakbondsman niet met concrete cijfers komen.
Meldpunt
Vlek wil een meldpunt opzetten waar mensen uit de horeca terecht kunnen, maar plaatst daarbij de kanttekening dat het grootste probleem is dat er angst op de werkvloer leeft om iets te gaan melden.
Paul Schoormans van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan weinig te zien in het meldpunt. Hij vindt dat werknemers altijd terechtkunnen bij hun leidinggevende of een arbo-arts. Schoormans voegt daaraan toe dat horecazaken met meer dan vijftig medewerkers sowieso verplicht zijn om een vertrouwenspersoon in te stellen.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer