Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Needle spiking: een nieuwe manier van gedrogeerd worden tijdens het uitgaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Needle spiking: een nieuwe manier van gedrogeerd worden tijdens het uitgaan
Geregeld duiken er verhalen op van vrouwen die werden gedrogeerd tijdens het uitgaan. Af en toe ook van een man die dezelfde benauwde situatie heeft moeten meemaken. Al van jongs af aan wordt - met name bij vrouwen - benadrukt dat het belangrijk is om op jouw drankje te letten, maar tegenwoordig loop je ook het risico om met een naald gedrogeerd te worden. Dit meldt NRC.

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werd al eerder alarm geslagen en gewaarschuwd voor needle spiking, maar sinds twee weken zijn er ook aangiftes in Groningen en Amsterdam gedaan. De slachtoffers zouden tijdens het uitgaan ongemerkt een naald in hun lichaam hebben gekregen, waarna zij onwel zijn geraakt. De landelijke politie is nog terughoudend in het trekken van conclusies.

Ervaringen

Social media staat de laatste dagen vol met verhalen over needle spiking. De 17-jarige Marit de Vries ging naar het Mega Piraten Festijn in Borger toen haar ogen ineens begonnen te draaien en haar lichaam verslapte. Op haar facebook heeft ze een foto geplaatst van een klein gaatje in haar broek.

De 22-jarige Jordy Schuur las het verhaal en vroeg zich af of hij ook te maken kon hebben gehad met needle spiking. Hij ging in hetzelfde weekend uit en weet naar eigen zeggen niet meer wat er tussen een uur ‘s nachts en zes uur ‘s ochtends is gebeurd. Zijn vrienden vertelden hem later dat hij vreemd uit zijn ogen keek en als een zombie erbij liep. Schuur dacht dat het de alcohol was, maar hij had zich nog nooit eerder zo naar gevoeld. Twee dagen later vond hij een gaatje in zijn linker bovenarm. Urine- of bloedonderzoek naar sporen van drugs kon niet meer, bleek uit een gesprek met de huisarts. Daarvoor was het te laat. Schuur gaat nog wel een aangifte doen.

Grootte omvang onduidelijk

Wetenschappelijk medewerker en psycholoog Ruben van Beek van het Trimbos-instituut geeft aan tot vorige week gedacht te hebben dat het niet in Nederland voorkwam. Inmiddels is hij van mening dat het wel gebeurt, maar dat de grootte van de omvang onduidelijk is. Het bewijs ontbreekt namelijk. In Groot-Brittannië werden vorig jaar in een half jaar tijd 1300 aangiftes gedaan van needle spiking, maar nog geen enkele zaak heeft genoeg bewijs om een vervolg te krijgen.

Testen

Het is moeilijk om bewijs te verzamelen, omdat een aantal drugs snel uit het lichaam is verdwenen. Van Beek geeft aan dat ghb na zes uur niet meer te meten is. De drug is volgens de psycholoog überhaupt niet goed om te gebruiken voor het injecteren, omdat het een dikke substantie is. Kalmeringsmiddelen zoals benzodiazepinen kunnen wel dagen erna nog getraceerd worden in urine of bloed, maar daarbij duurt het circa een half uur voordat het werkt.

Volgens David Baden, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, duurt het al snel dertig seconden voordat het is ingespoten. Het zou volgens hem opmerkelijk zijn dat niemand het zou opmerken in een volle kroeg. De voorzitter geeft aan dat veel effecten van kalmerende middelen lijken op die van alcohol. Baden ziet vaak mensen op de eerste hulp binnenkomen die aangeven bijna niet gedronken te hebben, maar wel meer dan tien consumpties hebben gehad. De werking van alcohol wordt vaak onderschat.

Er wordt pas getest op alcohol en drugs als iemand op de spoedeisende hulp binnenkomt met een raar verhaal, bijvoorbeeld als iemand bewusteloos raakt en zegt weinig of niets gedronken te hebben. Baden geeft aan dat zij er zijn voor medische hulp en niet voor het aantonen voor mogelijke strafbaarheid, want dat ligt bij justitie.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.