Oekraïense vluchtelingen zijn een prima deeloplossing voor personeelstekort

In Doetinchem heeft horecaondernemer Robby Welling drie Oekraïners in dienst genomen. Zij werken op dit moment bij Stadscafé Simons. Dit meldt Omroep Gelderland.

Volgens VNO-NCW zijn de Oekraïense vluchtelingen een deeloplossing voor het personeelstekort in de Achterhoek. Welling is naast eigenaar van het stadscafé ook lokale voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij geeft als voorbeeld van het personeelstekort dat er normaal gesproken vijf koks reageerden op een vacature, maar dat er nu geen enkele reactie binnenkomt.

Contractduur

Veel ondernemers worstelen bij het aannemen van Oekraïense vluchtelingen met de contractduur. Welling heeft voor een korte verbintenis gekozen, omdat de buitenlandse arbeidskrachten in Nederland zitten met de intentie om weer terug te gaan. Er werken ook mensen uit bijvoorbeeld Syrië bij het Stadscafé. Welling geeft aan dat zij permanent in Nederland zijn, waardoor het een ander perspectief geeft.

Belangstelling

VNO-NCW geeft aan dat er veel belangstelling is naar werken met Oekraïners. De werkgeversorganisatie gaf een webinar voor bedrijven over het onderwerp. Hier kwamen veel ondernemers op af en er werden veel vragen gesteld.

Regiomanager Wilma Elbertsen geeft aan dat er niet één oplossing is voor het personeelstekort. De inzet van Oekraïners wordt als een prima deeloplossing gezien door VNO-NCW.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer