Normal_pexels-imustbedead-10846328

Het vorige kabinet kondigde eind 2019 aan dat er een verbod zou komen op het recreatief gebruik van lachgas. Nu, drie jaar later, is er nog altijd geen verbod. Gemeenten, verslavingsexperts en medici ergeren zich eraan. Dit meldt Misset Horeca.

Eerder werd er aangekondigd dat de ingangsdatum naar juli zou worden verschoven, maar dit blijkt niet haalbaar te zijn. De bedoeling is nu dat het verbod op 1 januari 2023 ingaat. Dus hebben staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) en minister Dilan Yesilgöz (Justitie & Veiligheid) aangegeven. Het gebruik van lachgas in de slagroomspuit en voor de verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan als het verbod ingaat.

Gezondheidsklachten

Lachgas is onder jongeren ontzettend populair. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat het gevaarlijker is dan aanvankelijk werd gedacht. Iemand met een vitamine B12-tekort kan na één ballonnetje al ernstige neurologische schade oplopen. Daarnaast is het aantal meldingen van gezondheidsklachten na het gebruik de afgelopen jaren snel gestegen.

Toename gebruik

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zag de laatste jaren het gebruik van lachgas als partydrug toenemen. Er zijn twee manieren om het te gebruiken. Allereerst kan het uit een patroon voor een slagroomspuit in een ballon worden laten gelopen. Hierna kan het gas vanuit de ballon worden geïnhaleerd. Daarnaast is het ook mogelijk om via grote lachgastanks het gas in de ballon te spuiten. Dit wordt vaak gedaan in de horeca.

Leverancier De Ballonneboer op Facebook geeft aan dat er steeds meer vraag is naar hun gecertificeerde lachgas, doordat de winstmarge ruim acht keer over de kop gaat.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer