Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lachgas populair in kroegen, maar hoe veilig is het?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Lachgas is ontzettend populair onder jongeren. Het middel wordt vaak gebruikt in het uitgaansleven en is te koop in kroegen en nachtwinkels. De laatste jaren neemt het gebruik van lachgas snel toe, net als de gezondheidsproblemen die met het gebruik ervan gepaard gaan. Om die reden werkt de overheid op dit moment aan een algeheel verbod. Wat is lachgas, welke effecten heeft het en wat zijn de risico’s?

Horecaondernemingen verdienen goed aan de verkoop van lachgas. De prijs van een ballon ligt tussen de 2 en 3 euro. In winkels ligt de prijs lager. Lachgaspatronen die in slagroomspuiten gebruikt worden, kosten tussen de 30 en de 60 cent per patroon.

Wat is lachgas?

Lachgas (distikstofmono-oxide) is een geurloos gas dat meestal verkocht wordt in lachgaspatronen, slagroomspuiten of in lachgastanks. Het wordt gebruikt door in- en uit te ademen in een met lachgas gevulde ballon. Het effect treedt vrijwel onmiddellijk op. Het bewustzijn vertroebelt, de spieren ontspannen en de gebruiker voelt zich dronken en high. Het middel heeft ook een pijnstillende werking. Om die reden wordt het ook in medische setting gebruikt. De roes duurt ongeveer 1 tot 5 minuten.

Risico’s

In die korte duur schuilt ook het gevaar. Omdat de roes zo kort duurt, nemen gebruikers vaak meerdere ballonnetjes op een avond. Overmatig gebruik van lachgas kan echter leiden tot verlamming en zenuwschade. Dit wordt veroorzaakt door een vitamine B12-tekort. Dit kan zelfs bij eenmalig gebruik al gebeuren bij mensen die al een licht B12-tekort hebben. Gebruikers kunnen het B12-tekort na gebruik aanvullen, maar er zijn geen aanwijzingen dat het helpt om tijdens het gebruik vitamine B-12 te slikken. Verder zijn er gevallen bekend waarbij jongeren ernstig letsel opliepen, zoals bevriezingsletsel en diepe wonden. Ook leidt het gebruik van lachgas in het verkeer vaak tot ongelukken. De campagne 'Rij Ballonvrij' heeft als doel om het lachgasgebruik achter het stuur onder jongeren tegen te gaan.

Verslaving

Het is nog niet zo lang bekend dat lachgas verslavend is. Het aantal lachgasverslaafden neemt echter snel toe. Behandelingen blijken nauwelijks effect te hebben, want een grote groep patiënten heeft al snel een terugval.

Verbod

Lachgas is nu nog niet verboden, althans niet landelijk. In sommige gemeenten is er al een lachgasverbod. Momenteel valt lachgas onder de Warenwet. Dit jaar wordt het middel waarschijnlijk nog opgenomen in de Opiumwet. Er wordt al langere tijd aan een verbod gewerkt. In België is lachgas al verboden.

Door: Nationale Horecagids / Æde de Jong
Bronnen: Trimbos Instituut, Drugsinfo.nl

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.