Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het circulair inrichten van horecazaken wordt steeds populairder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Tegenwoordig wordt bij het inrichten van een horecazaak meer overwogen dan alleen de plek waar een meubel wordt neergezet. De populariteit van circulaire producten neemt namelijk toe. Dit meldt Misset Horeca.

Bij circulariteit worden grondstoffen veelvuldig hergebruikt voor nieuwe producten. Als een tafel op het punt staat om geloosd te worden, dan kunnen de materialen waar het uit bestaat hergebruikt worden door een fabrikant. Denk hier bijvoorbeeld aan textiel, metaal of hout. Met deze grondstoffen kan nieuw meubilair gemaakt worden.

Horeca

De inrichting van horecazaken verandert vaak. Over het algemeen gaat het interieur in een zaak zeven jaar mee voordat het opnieuw wordt ingericht. Daarbij slijten meubels daar ook snel, vanwege de vele klanten die er gebruik van maken. Voor al het meubilair moeten nieuwe grondstoffen worden gewonnen, waardoor de bron van het materiaal uitgeput raakt.

Uitgeputte grondstoffen

Op dit moment zijn grondstoffen die de fabriek verlaten niet meer terug te vinden. De cyclus bestaat immers uit verschillende partijen die onafhankelijk van elkaar opereren. Zodra het product van de ene partij naar de andere partij gaat om een aanvullend proces te ondergaan, is er geen zicht meer op de grondstoffen. Hierdoor worden ze vaak niet opnieuw gebruikt en moeten er voor nieuwe producten opnieuw materialen worden gewonnen.

De overheid erkent dit probleem en ziet de bron van grondstoffen steeds meer uitputten. Daarom wil zij werken naar ‘Nederland Circulair’ en zijn er doelen geformuleerd. Zo moet er de helft minder primaire grondstoffen als mineralen, metalen en aardolie worden gewonnen in 2030 ten opzichte van 2016. De overheid wil zelfs dat de economie in ons land in 2015 volledig circulair is.

Hergebruiken

Er zijn veel bedrijven die inspelen op de problematiek omtrent de uitputting van de grondstoffenbron. Zo worden er stoelen gemaakt door het Deense bedrijf Wehlers van kilo’s afvalmateriaal zoals visnetten uit de Noordzee, waarbij de ontwikkeling ervan een 82,5 procent lagere Co2 emissie heeft.

Bij Circuform worden stoelen in Nederland geproduceerd van gerecyclede flessendoppen, opbergboxen, speelgoed en tuinstoelen. Opvallend is dat er bij de stoelen statiegeld van tien euro per stoel wordt ingezet. Als de klant de stoel – ongeacht de staat ervan – terugbrengt, wordt het bedrag teruggegeven.

Door: Nationale Horecagids/Eline Boer

05 november '24 ( 8:30)

Doorstart voor Dunkin' Donuts in Nederland

Koffie- en donutketen Dunkin' blijft bestaan in Nederland. De curator van het vorige maand failliet verklaarde bedrijf heeft een akkoord bereikt over een doorstart met Nabil Besali, die het merk in Nederland eerder onder zijn hoede had. 200 tot 250 mensen kunnen bij het bedrijf blijven werken, van eerst zo'n 400.

13 augustus '24 (15:47)

Bekendmaking nieuwe topman Starbucks zorgt voor winst op beurs

NEW YORK (ANP) - Starbucks is dinsdag na het openen van de New Yorkse aandelenbeurzen omhooggeschoten. Beleggers reageerden op het nieuws dat de koffieketen een nieuwe topman naar voren heeft geschoven. Brian Niccol, nu nog topman van restaurantketen Chipotle Mexican Grill, gaat het bedrijf vanaf 9 september leiden. De huidige topman Laxman Narasimhan treedt per direct terug, ook als lid van de raad van bestuur.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.