Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Komt de QR-code terug in de horeca?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Hoewel er geen QR-code meer nodig is in de horeca, wordt er gekeken of het op een andere manier kan worden ingezet. Zo zou het, in combinatie met een app, toegepast kunnen worden op het gebied van contactloos betalen. Dit meldt De Restaurant Krant.

Sinds de wereld twee jaar geleden in de ban raakte van het coronavirus, is er meer behoefte aan het contactloos betalen. Op deze manier wordt fysiek contact tussen het personeel en de klant vermeden. Aan de ene kant kent het concept veel voordelen, maar er zouden ook zeker nadelen aan zitten.

Drukte mijden

Als een QR-code kan worden ingezet in de branche, dan zou het de drukte bij de bar kunnen voorkomen. Het concept kan worden toegepast bij ondernemers die vaste zitplekken aanbieden, maar ook bij plekken waar er geen vaste zitplekken zijn. Denk hierbij aan cafés, bars en andere uitgaansgelegenheden.

De klanten kunnen met de code hun drankje ophalen bij de bar. In het geval van zaken met tafelbediening zoals restaurants, kan de code gekoppeld worden aan de plek. Als de klant heeft besteld, wordt het gerecht bereid en gebracht.

Tijdwinst

De horecabranche kampt momenteel met een personeelstekort. Werken met een QR-code kan een uitkomst zijn voor de zaken die op dit moment onder druk staan door deze problematiek. De gast kan namelijk zelf bestellen en/of betalen, wat zich vertaalt in tijdwinst voor het personeel. 

Doordat gekwalificeerd personeel niet altijd even makkelijk te vinden is, kunnen menselijke fouten gemaakt worden. Als een klant zelf een deel van het proces kan uitvoeren, zoals het bestellen, is de kans hierop een stuk kleiner.

Meer regie

Met de QR-code zijn klanten niet meer afhankelijk van de bediening om een bestelling te plaatsen. De gast krijgt meer regie en kan makkelijker (en vaker) bestellingen plaatsen. Hier komt in een zekere zin ook de tijdwinst bij kijken.

Daarnaast biedt het concept ook de mogelijkheid om op andere manieren te betalen. Gebruikelijk is dat gasten met een pinpas of creditcard betalen, maar ook contant. Met een QR-code kan de klant ook met PayPal, Ideal, ApplePay of Googlepay betalen.

Minder sociale interactie

Aan het concept zitten ook nadelen. Zo zou het implementeren van QR-codes in de horecabranche ervoor kunnen zorgen dat alles nog meer wordt geautomatiseerd. Veel sociale aspecten worden in dat geval ontnomen. Denk bijvoorbeeld aan de uitleg over de bieren of het maken van een praatje met de bediening. Ook zal er minder ruimte zijn voor grapjes en flirten.

Toegankelijkheid

In een zekere zin zal het werken met een QR-code in veel opzichten voor een grote toegankelijkheid zorgen, maar dit geldt niet voor iedereen. Veel senioren hebben niet de mogelijkheid of vaardigheid om te bestellen met een QR-code. Over de toename van toegankelijkheid valt daarom te twisten.

Door: Nationale Horecagids

26 februari '25 (14:31)

Horeca klaar voor carnaval, alleen wel personeelstekort in de Brabantse dorpen

De horeca heeft het in dorpen en buitengebieden tijdens carnaval moeilijk. Er is namelijk weinig personeel te vinden. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat als het om personeelstekorten gaat de ergste druk wel van de ketel is. Horeca in Brabant laten een ander verhaal horen. Horecabazen in de grote steden krijgen hun planning wel rond, maar in de dorpen is het een ander verhaal. Dat meldt Omroep Brabant.

21 januari '25 (11:56)

Strandpaviljoen Baggelhuizerplas staat voor 795.000 euro te koop

Het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas in Assen staat te koop. Aannemersbedrijf Evertsen Bouw uit Zwolle zette het strandpaviljoen begin 2024 neer aan de Baggelhuizerplas. Nu willen ze alweer van het pand af voor een bedrag van 795.000 euro. Dat meldt RTV Drenthe.

11 december '24 (11:34)

Jaar cel en tbs geëist door OM voor gijzeling in café Ede

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Corné H. die op 30 maart in een café in Ede vier mensen urenlang gegijzeld heeft. De man was bewapend met messen en dreigde de straat op te blazen. Naast de celstraf vroeg de officier om H. een locatieverbod op te leggen en eiste ze een maatregel waarmee H. onder toezicht blijft staan na afloop van zijn gevangenisstraf en behandeling.

20 november '24 (10:21)

Gordon start nieuwe horecazaak op Curaçao

Gordon opent een vestiging van zijn horecaketen Blushing op Curaçao. Dat deelde de 56-jarige ondernemer dinsdag in een bericht op sociale media. Eerder kondigde Gordon al de komst van een hotel en restaurant aan op Bonaire.

05 november '24 ( 8:30)

Doorstart voor Dunkin' Donuts in Nederland

Koffie- en donutketen Dunkin' blijft bestaan in Nederland. De curator van het vorige maand failliet verklaarde bedrijf heeft een akkoord bereikt over een doorstart met Nabil Besali, die het merk in Nederland eerder onder zijn hoede had. 200 tot 250 mensen kunnen bij het bedrijf blijven werken, van eerst zo'n 400.

13 augustus '24 (15:47)

Bekendmaking nieuwe topman Starbucks zorgt voor winst op beurs

NEW YORK (ANP) - Starbucks is dinsdag na het openen van de New Yorkse aandelenbeurzen omhooggeschoten. Beleggers reageerden op het nieuws dat de koffieketen een nieuwe topman naar voren heeft geschoven. Brian Niccol, nu nog topman van restaurantketen Chipotle Mexican Grill, gaat het bedrijf vanaf 9 september leiden. De huidige topman Laxman Narasimhan treedt per direct terug, ook als lid van de raad van bestuur.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.