Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Komt de QR-code terug in de horeca?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Hoewel er geen QR-code meer nodig is in de horeca, wordt er gekeken of het op een andere manier kan worden ingezet. Zo zou het, in combinatie met een app, toegepast kunnen worden op het gebied van contactloos betalen. Dit meldt De Restaurant Krant.

Sinds de wereld twee jaar geleden in de ban raakte van het coronavirus, is er meer behoefte aan het contactloos betalen. Op deze manier wordt fysiek contact tussen het personeel en de klant vermeden. Aan de ene kant kent het concept veel voordelen, maar er zouden ook zeker nadelen aan zitten.

Drukte mijden

Als een QR-code kan worden ingezet in de branche, dan zou het de drukte bij de bar kunnen voorkomen. Het concept kan worden toegepast bij ondernemers die vaste zitplekken aanbieden, maar ook bij plekken waar er geen vaste zitplekken zijn. Denk hierbij aan cafés, bars en andere uitgaansgelegenheden.

De klanten kunnen met de code hun drankje ophalen bij de bar. In het geval van zaken met tafelbediening zoals restaurants, kan de code gekoppeld worden aan de plek. Als de klant heeft besteld, wordt het gerecht bereid en gebracht.

Tijdwinst

De horecabranche kampt momenteel met een personeelstekort. Werken met een QR-code kan een uitkomst zijn voor de zaken die op dit moment onder druk staan door deze problematiek. De gast kan namelijk zelf bestellen en/of betalen, wat zich vertaalt in tijdwinst voor het personeel. 

Doordat gekwalificeerd personeel niet altijd even makkelijk te vinden is, kunnen menselijke fouten gemaakt worden. Als een klant zelf een deel van het proces kan uitvoeren, zoals het bestellen, is de kans hierop een stuk kleiner.

Meer regie

Met de QR-code zijn klanten niet meer afhankelijk van de bediening om een bestelling te plaatsen. De gast krijgt meer regie en kan makkelijker (en vaker) bestellingen plaatsen. Hier komt in een zekere zin ook de tijdwinst bij kijken.

Daarnaast biedt het concept ook de mogelijkheid om op andere manieren te betalen. Gebruikelijk is dat gasten met een pinpas of creditcard betalen, maar ook contant. Met een QR-code kan de klant ook met PayPal, Ideal, ApplePay of Googlepay betalen.

Minder sociale interactie

Aan het concept zitten ook nadelen. Zo zou het implementeren van QR-codes in de horecabranche ervoor kunnen zorgen dat alles nog meer wordt geautomatiseerd. Veel sociale aspecten worden in dat geval ontnomen. Denk bijvoorbeeld aan de uitleg over de bieren of het maken van een praatje met de bediening. Ook zal er minder ruimte zijn voor grapjes en flirten.

Toegankelijkheid

In een zekere zin zal het werken met een QR-code in veel opzichten voor een grote toegankelijkheid zorgen, maar dit geldt niet voor iedereen. Veel senioren hebben niet de mogelijkheid of vaardigheid om te bestellen met een QR-code. Over de toename van toegankelijkheid valt daarom te twisten.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.