Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Komt de QR-code terug in de horeca?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Hoewel er geen QR-code meer nodig is in de horeca, wordt er gekeken of het op een andere manier kan worden ingezet. Zo zou het, in combinatie met een app, toegepast kunnen worden op het gebied van contactloos betalen. Dit meldt De Restaurant Krant.

Sinds de wereld twee jaar geleden in de ban raakte van het coronavirus, is er meer behoefte aan het contactloos betalen. Op deze manier wordt fysiek contact tussen het personeel en de klant vermeden. Aan de ene kant kent het concept veel voordelen, maar er zouden ook zeker nadelen aan zitten.

Drukte mijden

Als een QR-code kan worden ingezet in de branche, dan zou het de drukte bij de bar kunnen voorkomen. Het concept kan worden toegepast bij ondernemers die vaste zitplekken aanbieden, maar ook bij plekken waar er geen vaste zitplekken zijn. Denk hierbij aan cafés, bars en andere uitgaansgelegenheden.

De klanten kunnen met de code hun drankje ophalen bij de bar. In het geval van zaken met tafelbediening zoals restaurants, kan de code gekoppeld worden aan de plek. Als de klant heeft besteld, wordt het gerecht bereid en gebracht.

Tijdwinst

De horecabranche kampt momenteel met een personeelstekort. Werken met een QR-code kan een uitkomst zijn voor de zaken die op dit moment onder druk staan door deze problematiek. De gast kan namelijk zelf bestellen en/of betalen, wat zich vertaalt in tijdwinst voor het personeel. 

Doordat gekwalificeerd personeel niet altijd even makkelijk te vinden is, kunnen menselijke fouten gemaakt worden. Als een klant zelf een deel van het proces kan uitvoeren, zoals het bestellen, is de kans hierop een stuk kleiner.

Meer regie

Met de QR-code zijn klanten niet meer afhankelijk van de bediening om een bestelling te plaatsen. De gast krijgt meer regie en kan makkelijker (en vaker) bestellingen plaatsen. Hier komt in een zekere zin ook de tijdwinst bij kijken.

Daarnaast biedt het concept ook de mogelijkheid om op andere manieren te betalen. Gebruikelijk is dat gasten met een pinpas of creditcard betalen, maar ook contant. Met een QR-code kan de klant ook met PayPal, Ideal, ApplePay of Googlepay betalen.

Minder sociale interactie

Aan het concept zitten ook nadelen. Zo zou het implementeren van QR-codes in de horecabranche ervoor kunnen zorgen dat alles nog meer wordt geautomatiseerd. Veel sociale aspecten worden in dat geval ontnomen. Denk bijvoorbeeld aan de uitleg over de bieren of het maken van een praatje met de bediening. Ook zal er minder ruimte zijn voor grapjes en flirten.

Toegankelijkheid

In een zekere zin zal het werken met een QR-code in veel opzichten voor een grote toegankelijkheid zorgen, maar dit geldt niet voor iedereen. Veel senioren hebben niet de mogelijkheid of vaardigheid om te bestellen met een QR-code. Over de toename van toegankelijkheid valt daarom te twisten.

Door: Nationale Horecagids

03 september '25 ( 8:37)

Onduidelijkheid rond kaartafhandeling Mamma Mia! The Party

Het is onduidelijk of mensen die een kaartje hadden gekocht voor de gestaakte productie Mamma Mia! The Party in Rotterdam hun geld terugkrijgen. Dat blijkt uit gesprekken van het ANP met producent Punch en ticketshop Eventim. Beide partijen geven aan nog weinig concreets te weten over het lot van de kaarthouders.

28 augustus '25 ( 9:55)

Aantal downloads 112app schiet omhoog na dood Lisa

De 112-app is sinds vorige week 85.000 keer gedownload, meldt de politie. Dat is volgens een woordvoerder flink meer dan gemiddeld. De politie verklaart de toename door de aandacht voor de app in de media en op sociale media, na de dood van de 17-jarige Lisa vorige week in Duivendrecht.

26 augustus '25 ( 8:27)

'Ingezameld geld 'Wij eisen de nacht op' zal zorgvuldig worden besteed'

De initiatiefneemster van de crowdfunding 'Wij eisen de nacht op' wil het geld dat ze inzamelt zo goed mogelijk besteden. Nu de boodschap op veel digitale schermen sinds zondag in het land is te zien, kijkt Danique de Jong naar wat er nog meer mogelijk is voor de veiligheid van jonge vrouwen op straat. De teller van de actie staat maandag halverwege de middag op bijna 430.000 euro, afkomstig van meer dan 15.000 donaties.

14 augustus '25 (15:13)

Bierbrouwer Carlsberg mist vertrouwen bij consument

Bierbrouwer Carlsberg voelt dat consumenten minder snel geld uitgeven aan bier en andere dranken. Na jaren van stevige prijsstijgingen in de supermarkt en de kroeg dragen internationale handelsspanningen nu bij aan onzekerheid onder consumenten, zei topman Jacob Aarup-Andersen.

14 augustus '25 (15:13)

Onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims koffie en cacao

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet binnen de levensmiddelensector het grootste aantal mogelijk misleidende claims in de koffie- en cacaoketen. De toezichthouder vindt dit aanleiding voor extra onderzoek.

11 augustus '25 (11:37)

Cafés en snackbars binnen handbereik in bijna elke regio

Voor wie op zoek is naar een gezellig café of snackbar, is de afstand in Nederland doorgaans klein. In 2024 was de gemiddelde afstand tot een café slechts 1,5 kilometer. In steden als Amsterdam en Den Haag kunnen inwoners zelfs kiezen uit tien cafés binnen een kilometer. Rotterdam volgt met meer dan zeven cafés in dezelfde straal. Dit meldt CBS.

06 augustus '25 (13:56)

HHB-jurylid Robèrt van Beckhoven sluit deal over terugbetaling na mislukte crowdfunding

Robèrt van Beckhoven heeft een akkoord bereikt met het grootste deel van de mensen die nog geld van hem krijgen. De geldschieters investeerden in 2019 met hem in een nieuw horecabedrijf, maar zagen een deel van hun investering in rook opgaan toen dat bedrijf al snel werd opgeheven en zij hun geld niet meer terugkregen. Een woordvoerder van Van Beckhoven maakte het akkoord woensdag bekend.

26 februari '25 (14:31)

Horeca klaar voor carnaval, alleen wel personeelstekort in de Brabantse dorpen

De horeca heeft het in dorpen en buitengebieden tijdens carnaval moeilijk. Er is namelijk weinig personeel te vinden. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat als het om personeelstekorten gaat de ergste druk wel van de ketel is. Horeca in Brabant laten een ander verhaal horen. Horecabazen in de grote steden krijgen hun planning wel rond, maar in de dorpen is het een ander verhaal. Dat meldt Omroep Brabant.

21 januari '25 (11:56)

Strandpaviljoen Baggelhuizerplas staat voor 795.000 euro te koop

Het nieuwe horecapaviljoen aan de Baggelhuizerplas in Assen staat te koop. Aannemersbedrijf Evertsen Bouw uit Zwolle zette het strandpaviljoen begin 2024 neer aan de Baggelhuizerplas. Nu willen ze alweer van het pand af voor een bedrag van 795.000 euro. Dat meldt RTV Drenthe.

11 december '24 (11:34)

Jaar cel en tbs geëist door OM voor gijzeling in café Ede

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf maanden en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Corné H. die op 30 maart in een café in Ede vier mensen urenlang gegijzeld heeft. De man was bewapend met messen en dreigde de straat op te blazen. Naast de celstraf vroeg de officier om H. een locatieverbod op te leggen en eiste ze een maatregel waarmee H. onder toezicht blijft staan na afloop van zijn gevangenisstraf en behandeling.