Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet wil geen 1,5 meter meer en horeca open tot 01.00

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het kabinet wil dat stadions en theaters vanaf volgende week vrijdag geen 1,5 meter meer hoeven aan te houden en dus veel meer mensen binnen kunnen laten. Dat schrijft minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wil het kabinet het mogelijk maken dat de sluitingstijden in bijvoorbeeld de horeca verruimd worden tot uiterlijk 01.00 uur. Eerder donderdag bevestigen ingewijden het nieuws, na berichtgeving door de NOS.

Voor plekken met maximaal vijfhonderd zitplekken zou ook geen vaste zitplaats meer nodig zijn, voor locaties met meer stoelen wel. Het kabinet wil verder van het Outbreak Management Team (OMT) weten of testen voor toegang, ook bekend als '1G', helpt bij grotere groepen zonder zitplaats. Dan kan bijvoorbeeld de nachthoreca open en kunnen evenementen doorgaan. Bij 1G moet iedereen, ook gevaccineerden of mensen die onlangs corona hebben gehad, vooraf een test doen.

Het huidige coronatoegangsbewijs blijft verder van kracht in de sport, cultuursector en horeca. Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in de brief aan de Kamer dat daardoor versoepelingen kunnen doorgaan, zoals het loslaten van de mondkapjesplicht of de 1,5 meter afstand. Nu geldt '3G'. Dan kan iedereen naar binnen die is gevaccineerd, onlangs corona had of een negatieve testuitslag heeft.

Voorstel

Het gaat om een voorstel: eerst moet het OMT adviseren of de versoepelingen kunnen doorgaan. Premier Mark Rutte kondigde de brief met de voorstellen woensdag aan als "een soort wat-zou-het-kunnen-zijn-pakket".

Ingewijden meldden woensdag al dat het kabinet ook het thuiswerkadvies wil intrekken. Vanaf het einde van februari zouden vrijwel alle coronamaatregelen vervallen, mits het volgens de medische experts kan. Dan zouden ook het mondkapje en de 1,5 meter afstand verdwijnen. Het kabinet heeft het OMT gevraagd of het houden van afstand per 25 februari niet meer hoeft.

Vrijdag komt het OMT bij elkaar om te praten over de vraag wat er vanaf volgende week versoepeld kan worden. Dinsdag volgt er een persconferentie, waar zorgminister Ernst Kuipers het besluit van het kabinet toelicht. Dat doet hij zonder Rutte. Die zit dan in de Eerste Kamer voor een debat. Kuipers zal de persconferentie vaker alleen gaan doen, is de verwachting.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.