Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met Toekomstmuziek slaan ondernemers en muzikanten handen ineen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Ondernemers met een passie voor muziek en onafhankelijke muzikanten werken steeds meer samen om nieuwe concepten te starten, gestoeld op andere principes met innovatieve verdienmodellen en verdeelsleutels. Hierdoor is deze grote groep van onafhankelijke muzikanten binnen de muzieksector veel minder afhankelijk van de spelers die nu het speelveld bepalen en kunnen zij een meer autonome en duurzame carrière opbouwen. Toekomstmuziek, opgericht door Kian Ho, muzikant en ondernemer, is zo’n concept en opent haar deuren juli 2022 in Amsterdam. Toekomstmuziek is een poppodium-horecaconcept waarbij ondernemer en muzikanten samen een duurzaam platform en community creëren waarbinnen de muziek een eerlijke waardering en beloning krijgt. Dit meldt Toekomstmuziek.

Onafhankelijke muzikanten en bands lopen tegen een muur aan; er zijn te weinig podia om blijvend op te kunnen treden, en bij de podia waar zij kunnen optreden kunnen zij vaak niet binnen 6-12 maanden terugkomen én ook ontvangen zij in de meeste gevallen geen of bijna geen gage. “Ondanks dat er al jaren onvrede hierover is, zijn er geen veranderingen gekomen. Dat er een moment zou aanbreken waarop muzikanten samen met gepassioneerde ondernemers eigen concepten zouden gaan ontwikkelen was dus een kwestie van tijd”, aldus Kian Ho, muzikant en oprichter van Toekomstmuziek. 

Toekomstmuziek 

Toekomstmuziek is een poppodium-horecaconcept dat in juli 2022 de deuren opent in Amsterdam. Hier kunnen onafhankelijke muzikanten en bands op continue basis terugkomen om op te treden én delen zij mee in de omzet van de bar en de keuken. Bezoekers betalen geen entree, maar doneren direct aan muzikanten die optreden via een QR code. Hybride concepten zoals Toekomstmuziek waarbij een andere verdeelsleutel en community-building kernwoorden zijn en waar ondernemer en muzikant aan de basis van staan, betreden steeds meer het toneel door de blijvende onvrede. “Ook wij liepen met onze band begin jaren 2010 continu tegen dezelfde problemen aan en na jaren van frustratie, besloot ik mijn ervaring als ondernemer en muzikant te bundelen en het concept van Toekomstmuziek, een plek en community waarbij muzikant, ondernemer én bezoeker met elkaar verbonden zijn én samen een platform creëren waarbinnen de muziek een eerlijke waardering en beloning krijgt, uit te werken”, aldus Kian Ho.

Inkomsten muzikanten 

Door de overgang naar muziek-streamingsdiensten is het voor onafhankelijke, vaak opkomende, muzikanten die eigen werk creëren zeer moeilijk inkomsten te genereren via de verkoop van eigen werk. Immers, waar in het verleden de verkoop van een single 5 euro -10,- euro opleverde, levert het streamen van een nummer heden ten dage 0,003 euro - €0,005 euro op. Tegelijkertijd is de gage voor optredens voor deze onafhankelijke muzikanten niet omhoog gegaan, sterker nog, deze is in de meeste gevallen nihil. Een duurzame muzikale carrière opbouwen en voortzetten is dus door de jaren heen steeds moeilijker geworden.

Minder optredens 

Door de digitalisering van de muziekindustrie en de lage opbrengsten per stream is het voor de gevestigde zakelijke orde, i.e. platenmaatschappijen, managementkantoren, boekers, ook moeilijker geworden geld te verdienen. Tegenwoordig moet het grootste gedeelte van de omzet verdiend worden met live performances en wordt er relatief weinig geld verdiend met de verkoop van een single, EP of album. “Simpel gezegd, er wordt dus gewoonweg minder verdiend wat betekent dat, wanneer er meer naar de muzikanten zou gaan er gewoonweg minder overblijft voor de zakelijke spelers binnen de muziekindustrie”, zo stelt Kian Ho. Daarbij komt dat horecaondernemers óók geen baat hebben bij hogere gages voor de muzikanten, immers hogere gage betekent minder winst in eigen zak en er dienen zich in het huidige klimaat al voldoende goede muzikanten en bands aan die voor niets optreden.

Door: Nationale Horecagids
Beeld: Toekomstmuziek

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.