Brancheclub voor horeca rekent niet op nieuwe maatregelen voor horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) rekent er nog altijd op dat extra beperkingen voor de horeca uitblijven, maar vreest voor de gevolgen als die toch worden ingevoerd. Een goed ingevoerde bron meldt dat het Outbreak Management Team het kabinet heeft geadviseerd een korte lockdown in te voeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verschillende media reppen daarbij ook van vervroegde sluitingstijden voor cafés en restaurants en de aanpassing van de maximale groepsgrootte.

"Wij gaan ervan uit dat er geen beperkende maatregelen komen. Het zou ook heel dom zijn om horeca eerder te laten sluiten, als je bedenkt dat mensen dan privé meer samenkomen", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Volgens hem stralen eerdere sluitingstijden negatief af op de branche, waardoor gasten wegblijven. Dit kost ondernemers omzet.

"En als je weer 1,5 meter afstand wil en niet wil dat mensen kriskras door elkaar lopen, dan zeg je eigenlijk dat de QR-code niet werkt. Waarom controleren we die dan überhaupt?", zegt Willemsen.

Ondernemers steunen

Horecabedrijven zien volgens Willemsen nu al dat zo'n 60 tot 70 procent van de partijen die bedrijven doorgaans houden in de decembermaand niet doorgaat. Veel bedrijven zijn te huiverig om te reserveren wegens mogelijke maatregelen of annuleren de al eerder gemaakte reserveringen voor bijvoorbeeld kerstborrels.

KHN vindt dat als er beperkende maatregelen worden ingevoerd, er ook meer steun van de overheid voor getroffen ondernemers moet komen. In oktober eindigden alle generieke steunmaatregelen die het kabinet wegens de pandemie had genomen, alleen de nachthoreca kon nog aanspraak maken op financiële hulp.

Door: ANP