KVK: Meer starters in horecasector door coronaversoepelingen

Het aantal startende ondernemers in de horeca is in oktober flink toegenomen door de versoepeling van de coronamaatregelen en de grote vraag naar personeel in de horecasector. Dat meldde de Kamer van Koophandel (KVK) in zijn maandelijkse trendrapportage.

Volgens de KVK nam het aantal starters in de horeca vorige maand met 43 procent toe naar 1012 in vergelijking met vorig jaar. De stijging is vooral goed te zien bij restaurants en cafetaria’s (892 starters). Binnen deze branche valt ook de eventcatering op, waaronder veel zelfstandig werkende koks, kelners en barista's zijn ingeschreven. Door het personeelstekort is er grote vraag naar deze mensen.

Detailhandel

In de detailhandel waren juist veel stoppers te zien, aldus de KVK. Het gaat daarbij met name om internetwinkels. In oktober zijn er 1036 webshops gestopt. Hier was eerder tijdens de coronapandemie nog sterke groei te zien.

Verder merkt de KVK op dat het aantal faillissementen zeer laag blijft. Dit heeft vermoedelijk te maken met de regelingen vanuit het kabinet om ondernemers door de crisis te helpen. Inmiddels is de massale coronasteun wel gestopt.

Door: ANP