QR-tegenstanders bekladden snackbar in Leeuwarden
De eigenaren van Tom's Cafetaria in Leeuwarden werden maandag 5 oktober opgeschrokken door zwarte graffity op het raam. Op de snackbar stond: 'Nazi, nazi, nasi'. Ondernemers Tom en Aafke Bieleveld vermoeden dat het gaat om iemand die het niet eens was met het scannen van de QR-code voor toegang. Het stel geeft aan dat ze open staan voor een gesprek met de daders. Dit meldt het vakblad Frituurwereld.
De snackbar houdt zich aan alle coronamaatregelen. Het past de QR-code dan ook alleen toe voor bezoekers die binnen een hapje willen eten. Afhalen kan zonder coronatoegangspas. De regels worden duidelijk naar de gasten gecommuniceerd. Volgens Tom en Aafke Bieleveld hebben een enkeling moeite met dit toegangsbewijs. In de afgelopen weken zijn er wel een paar klanten geweest die aan de ingang van de snackbar duidelijk maakten dat ze het niet eens waren met de huidige gang van zaken. De ondernemers van Tom's Cafetaria laten dan ook weten dat in die groep misschien wel eens de daders zouden kunnen zitten.
 
In totaal kostte het de familie tweehonderdvijftig euro om de graffity te laten verwijderen. De camerabeelden van de snackbar zijn met de politie gedeeld en er is aangifte gedaan.

Horeca vaker belaagt

Uit een rondvraag blijkt dat horeca die zich aan de coronamaatregels houden wel vaker worden uitgemaakt voor nazi. Bijvoorbeeld via social media. Zo werd onlangs het restaurant van de dochter van zanger Henk Westbroek nog belaagd door QR-code tegenstanders. Via social media werd er van alles gepost over de Utrechtse zaak, laat Westbroek weten. Waaronder: 'Dit is een nazitent, het eten is er niet te vreten'.
 
Vakvereniging ProFri vraagt iedereen uit de branche om overeenkomende incidenten te melden via info@profri.nl.
 
Door: Nationale Horecagids