KHN: 'Hoe moet de horeca nog omzet maken als ze worden tegengewerkt?'
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dat grote drukte zorgt voor een overbelaste server. De vertraging wordt volgens het ministerie mede veroorzaakt door Ddos-aanvallen op de server van de app. Het treft vooral mensen die hun QR-code nog moeten aanmaken of een tijdje geen gebruik hebben gemaakt van de app. Wie al een QR-code heeft, ondervindt volgens een woordvoerder geen problemen.
Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. De CoronaCheck-app kan hiervoor worden gebruikt.
Weinig testlocaties
Volgens Beljaarts is er ook onvoldoende testcapaciteit voor mensen die met een negatieve coronatest op stap willen. "In wat minder dichtbevolkte gebieden, zoals Zeeland, moeten mensen te lang reizen." In andere plaatsen is het volgens hem lastig om een afspraak te maken.
"Hoe moeten horecaondernemers in godsnaam nog omzet maken als ze op alle manieren worden tegengewerkt", vraagt de KHN-directeur zich af. Volgens hem ziet het er naar uit dat de problemen met de CoronaCheck-app nog wel een tijd duren. "En voor je het weet is het twaalf uur en moet de horeca weer dicht."
Complete chaos
"De chaos is compleet", aldus horecabaas Laurens Meyer zaterdagavond. "Nu staan overal honderden mensen pal op elkaar in de rij voor de controle bij de ingang. Dan kan het virus zich pas echt goed verspreiden. De overheid en het kabinet moeten direct stoppen met deze onzin. Horeca-ondernemers en hun gasten kunnen nu echt geen kant meer op. Wij kunnen niet veel meer doen dan kijken of er een groen vinkje staat op de corona-app en de mensen dan gewoon maar snel doorlaten."
Meyer is eigenaar van circa vijftig horecazaken verspreid over het land. "Vooral veel grand café's, van Venlo tot Groningen en van Scheveningen tot Enschede. Iedereen is deze hele dag en vooral vanavond behoorlijk over de zeik."
Door: ANP