Normal_rss_entry-314022

Op verschillende plekken in het land zijn zaterdagavond hordes mensen op uitgaansgelegenheden afgekomen, nu het weer toegestaan is voor kroegen en nachtclubs om de deuren te openen. Volgens politiewoordvoerders was het druk in de binnensteden, maar waren er over het algemeen weinig noemenswaardige incidenten. Bij een populair café in Tilburg moest de politie optreden toen er gedrang ontstond in de rij. In Arnhem werden vijf mensen aangehouden in verband met vernielingen, overlast, bedreiging en mishandeling.

In de rij bij het Tilburgse Café Philip aan de Korte Heuvel raakten enkele mensen onwel door het gedrang. "De portiers en eigenaren riepen de hulp in van de politie. Die hebben geprobeerd de drukte te reguleren en mensen wat meer afstand te laten houden. Maar toen dat niet lukte, is de deur even op slot gedaan om aan te geven dat er geen mensen meer binnen konden komen. Toen het weer wat kalmer was en mensen zich hadden verspreid, konden de deuren weer open", aldus een politiewoordvoerder.

Net als in Tilburg was het in Breda vroeg druk, met veel jonge mensen die ervan genoten eindelijk weer een avondje te kunnen stappen. "Wat opvallend was, was dat veel mensen vroeg dronken waren, waarschijnlijk omdat ze eindelijk weer konden", aldus de woordvoerder. Toch was de uitgaansdrukte niet heftiger dan op een 'normale' stapavond voor corona. "Er waren wat kleine incidentjes, een belediging hier en een wildplasser daar, maar verder geen bijzonderheden."

Levendigheid

Op beelden op sociale media is te zien dat het onder meer in Arnhem, Enschede en Rotterdam ook druk was, met volle straten en lange rijen voor kroegen. De burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, liep afgelopen nacht mee met agenten en handhavers. "Voor gastvrij Arnhem is uitgaan een kunst die de meesten van ons vrij goed in de vingers hebben", schrijft Marcouch op Twitter. "Wij waren blij zoveel drukte en levendigheid te zien in onze stad. Houden zo, dus vandaar ook streng en met droge ogen vijf aanhoudingen tegen vernielingen, overlast, bedreiging en mishandeling." Naast een vrolijke nacht was het voor de burgemeester en de handhavers ook "een vermoeiende nacht", schrijft Marcouch. "Maar dat hebben wij graag over voor iedereen die van gezelligheid houdt. Zorg goed voor elkaar, ook de komende Oranje-avond! #MakeMyCityProud".

Ook in Den Haag en Utrecht zaten de cafés vol, maar de politie heeft daar geen meldingen van heftige incidenten gekregen. "In die zin is het rustig geweest", aldus een woordvoerder. In Amsterdam was het volgens de politie "een ontzettend drukke nacht". Een wijkagent meldt op Twitter dat er zoveel overlastmeldingen binnenkwamen dat agenten met nachtdienst langer moesten doorwerken.

Door: ANP