Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers boos over belastingaanslag voor gebruik pand

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ondernemers in de horeca en evenementenbranche vinden het onterecht dat ze een belastingaanslag krijgen voor het gebruik van hun pand, terwijl ze deze vanwege de coronacrisis niet mogen gebruiken. Dat schrijft de Telegraaf. Een Utrechtse nachtclubeigenaar is een proefproces gestart tegen de gemeente om de gebruikersheffing van de onroerendezaakbelasting (ozb) aan te vechten.

"We zijn op last van de overheid al ruim een jaar gesloten. En dan moet ik 1800 euro belasting betalen voor het gebruik van datzelfde pand dat ik niet mag gebruiken. Volstrekt oneerlijk", zegt nachtclubeigenaar John Zijlstra tegen de krant.

Begrip voor het sentiment

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt begrip te hebben voor het sentiment, maar wijst op het gelijkheidsbeginsel. "Het klinkt heel oneerlijk, maar bij de belastingwetgeving geldt dit beginsel en dat houdt in dat je iedereen gelijk moet behandelen. Je kunt de heffing niet voor een bepaalde groep ondernemers kwijtschelden. Als je kwijtscheldt, dan geldt dat voor alle ondernemers", verklaart Reinier Kunst, adviseur belastingzaken bij VNG. Gemeentes die de belasting kwijtschelden lopen hierdoor ook belasting mis van ondernemers die minder worden beperkt door de coronamaatregelen, zoals supermarkteigenaren.

Geen grondslag

De Landelijke Vereniging van Lokale Belastingen (LVLB) zegt tegen De Telegraaf dat er vanuit de fiscaliteit geen grondslag is voor aanpassing of kwijtschelding van de ozb-aanslag voor gebruik van zakelijk vastgoed. Daarnaast zouden ondernemers door de coronamaatregelen niet zozeer beperkt worden in het gebruik van hun pand, maar in het exploiteren van hun zaak. "Het pand staat de gebruiker immers nog steeds ter beschikking, bijvoorbeeld voor opslag, om onderhoud te verrichten of voor koffie to go", aldus de vereniging.

Horeca-adviseur Arnold van Dijken, die de nachtclubeigenaar bijstaat in het proefproces, wijst op een arrest van de Hoge Raad uit 2018 waarin staat dat dit niet voldoende is om de aanslag onroerendezaakbelasting te handhaven. "De gebruiker moet het ook kunnen exploiteren en daar is bij uitbaters van cafés of discotheken geen sprake van. Daarmee is de heffing dus onterecht opgelegd", zegt Van Dijken.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.