Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Kleine horecazaken hebben niets aan nieuwe versoepeling coronamaatregelen''

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Organisatoren van evenementen en horeca-eigenaren reageerden enthousiast op de woensdag aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Zij mogen per 1 juli binnen meer dan honderd mensen ontvangen, als die maar voldoende afstand houden. Maar veel kleinere horecazaken zijn minder te spreken over de versoepeling: bij hen is die ruimte er vaak niet.

Zo vraagt Dieuwke Simonis-Stellinga, eigenaar van restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe via een videoboodschap premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge nieuwe regels voor de horeca op te stellen. "Nu wordt er van de horeca een plek gemaakt waar niemand meer wil zijn", zegt de ondernemer. "Maak bijvoorbeeld voor binnenruimtes met goede ventilatie een regel dat er een bepaald aantal mensen per vierkante meter mag zitten. Dan hoeven wij niet continu te handhaven op de anderhalve meter afstand."

"Als het zo doorgaat zou dat het einde kunnen betekenen"

Ger Couvreur, die al 35 jaar kastelein is van café ’t Tapperijke in Breda, kan met de 1,5 meterregel vijftien gasten in zijn kroeg ontvangen. "Dat kun je een paar weken en een paar maanden volhouden, maar als het zo doorgaat zou dat het einde kunnen betekenen. Als er niks binnenkomt, is er geen andere uitweg, dan gaat de sleutel om en dan is het klaar", zei hij tegen Omroep Brabant.

'75 procent omzetverlies'

De eigenaren van café-restaurant De Ontmoeting in Nijmegen trokken begin juni na bijna twintig jaar de stekker uit hun zaak. "Binnen en buiten op het terras hebben we in totaal 87 zitplaatsen. Als we ons aan de 1,5 meterregel houden, kan ik 22 gasten ontvangen en verlies ik 75 à 80 procent omzet. En dat verdien je niet meer terug, die verliezen lopen alleen maar op", zei eigenaar Nicole de Roo eerder tegen het NOS Radio 1 journaal.

Behoefte aan duidelijkheid

Veel horecaondernemers hebben dringend duidelijkheid nodig over hoe en wanneer verdere versoepelingen komen, zei KHN-directeur Dirk Beljaarts eerder. "Als die 1,5 meterregel blijft gelden, komen de meeste horecabedrijven niet verder dan 30 procent van hun bezoekerscapaciteit." Ook toezeggingen over financiële steun zouden de ondernemers meer vertrouwen in de toekomst geven.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.