Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca kijkt uit naar Tweede Pinksterdag

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De kroegen en eetcafés in ons land kijken uit naar maandag. Dan mogen ze onder voorwaarden weer open. Overal worden de laatste voorbereidingen getroffen om gasten te ontvangen. Wie de kroeg in wil, moet reserveren. En daarmee loopt het storm, laat Café In den ouden Vogelstruys aan het Vrijthof in Maastricht vrijdag weten. "De reserveringen lopen als een trein", aldus eigenaar Henri Hochstenbach.

Maximaal dertig mensen mogen het café in, maar niet overal is er zo veel ruimte. Zo kan café De Deut aan de Koningsstraat in Nijmegen binnen maar twintig mensen kwijt. Meer ruimte is er niet, laat de uitbater weten. De Deut hoopt vrijdagmiddag met reserveringen te kunnen beginnen.

Bijna iedereen moet flink inleveren op het aantal klanten als gevolg van de 1,5 metermaatregel. De Deut gaat van 150 naar in totaal 60 stoelen binnen en op het terras, 35 procent van de normale capaciteit. De zaak bekijkt de komende week of openhouden van de kroeg wel rendabel is, zei de uitbater vrijdag. "We gaan het proberen'’, zei hij.

Uitbreiding

Op veel plaatsen werkt de gemeente mee met uitbreiding van de terrassen, zodat de horeca de ruimte krijgt om mensen te ontvangen. Zo staat in Roermond bijna het hele Munsterplein vol tafeltjes op keurig afgemeten afstand van elkaar. Voor het eerst mogen de terrasjes aan het Vrijthof in Maastricht voor langere tijd gebruikmaken van het plein zelf. Dat kon tot nog toe eigenlijk alleen bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld als André Rieu er optrad. In Rotterdam bestaat zelfs de mogelijkheid om terrasjes te verdubbelen zonder vergunning, zei een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Groningen en Utrecht voeren volgens haar een welwillend beleid.

Maar met name de kleinere kroegen zonder of met kleine terrasjes zijn niet echt geholpen met de nieuwe maatregel vanaf 1 juni. "Sommigen blijven dicht", zei de woordvoerster van KHN. "Kleinere zaken vragen zich af of het wel rendabel is om open te gaan."

Drinken inhalen

Zorgen zijn er wel bij verslavingsinstelling Jellinek. "We hopen niet dat mensen drinken gaan inhalen", zei een woordvoerster van Jellinek. "Dat is slecht voor de gezondheid en kan leiden tot verslaving." Volgens haar komen veel mensen echter voor de gezelligheid. "Bovendien is het horeca-ondernemers bij wet verboden om te schenken aan mensen die beschonken zijn", voegde ze daaraan toe.

Door de sluiting van de horeca konden mensen alleen thuis alcohol drinken. "Maar we zien geen toename van het aantal mensen met een hulpvraag", zei de woordvoerster van Jellinek.

Door: ANP

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.